« януари 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Ето кои са първите бургаски писатели, включени в новия дигитален речник на българската литература

"Българската литература след Освобождението (1878) - личности и процеси, документи и артефакти (дигитален речник)" е проект, който се разработва в Института за литература при Българска академия на науките. Неговият екип създаде уеб базиран дигитален енциклопедичен речник на новата и съвременната българска литература, който събира, систематизира и популяризира знанието за важни литературни и културни факти, процеси и артефакти. Първите бургаски автори, попаднали в тази представителна база данни, са Христо Фотев, Антон Дончев, Янаки Петров, Константин Петканов, Любен Петков, Петя Дубарова, Недялко Йорданов, Агоп Мелконян, Петко Росен, Димитър Аврамов, Стефан Тинтеров, Иван Сухиванов и др. Дано ги последват още много! Създателите на дигиталния речник гарантират, че той ще е в непрестанно развитие. Платформата стартира с около 400 статии за поети, белетристи, драматурзи, критици и изследователи на българската литература след Освобождението, както и с няколко десетки статии за литературни направления, кръгове и периодични издания. Така дигиталният речник очертава основите на новата и съвременната българска литература, но ще се допълва и с нови имена, отразявайки в бъдеще нови литературни процеси и явления.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Инвеститор желае да изгради за своя сметка подземен паркинг до х-л „България“

  • 13 Ян 2021
  • 274
След основния ремонт на хотел "България", който е една от знаковите архитектурни забележителности в Бургас, неговият нов собственик представи пред общинската администрация инвестиционно намерение за изграждане на подземен паркинг.

Обзор иска да е община с местен референдум

  • 13 Ян 2021
  • 279
Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор, състояща се от населените места - Обзор и селата Баня, Приселци, Раковсково,Емона, Паницово и Козница е въпросът, на който жители на съответните населени места ще отговарят на местен референдум.

Продължава ремонтът на ул. „Кирил и Методий“

  • 13 Ян 2021
  • 279
След като ВиК смени старите тръби под ул. "Св. св. Кирил и Методий", Община Бургас навлиза със строителна техника за обновяване на тротоари и настилка. В тази връзка от утре, четвъртък, се въвежда временна реорганизация на движението.

Находките от тракийското светилище в кв. Изгрев са вече в музея

  • 12 Ян 2021
  • 385
При разкопките в квартал Изгрев,в непосредствена близост до църквата „Свети Атанас“, през май- юли миналата година е открито голямо тракийско ямно светилище. Проучени са 60 култови ями.

Евакуираха живеещите в 20 къщи във в.с. Черниците край Бургас

  • 12 Ян 2021
  • 360
Обитателите на 20 къщи във вилна зона "Черниците" край Бургас са били предупредени да напуснат домовете си рано тази сутрин. Разпореждането на кмета Димитър Николов е заради критичното покачване на нивото на р. Маринка.