Вълчев: Училищата са готови за 1 час да превключат към онлайн обучение

Училищата са готови за един час да превключат към онлайн обучение. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред БНР и посочи, че и в момента близо 30 000 учители работят едновременно и в електронна и присъствена среда. „Реагираме за зависимост от ситуацията. Ако се повиши броят на заразени, по-добре по-бързо и за по-кратко време да превключим на обучение в електронна среда за по-голям процент от учениците, за да може след това по-бързо да се върнат в класните стаи, отколкото да допуснем още по-голямо увеличение на броя на заразените”, обясни той. Вълчев призова да се пазят и да спазват мерките, да носят маски с по-висока степен на защита, тази седмица от МОН са препоръчали междучасията да започват с проветряване, да правят почивки в часа от носене на маски. „Всички са надяваме май-юни да имаме малко повече време за компенсиране на изоставанията и ще бъде по-добра ситуацията”, каза още министърът. По думите на Вълчев при учениците 1-4 клас имало по-малко пропуски, отколкото предходни години. Тази година не са се провеждали екскурзии, нямаше и грипни ваканции. „Този срок, ако се задържат учениците от начален етап се задържат по този начин на 80—90 % в класните стаи, ще е успех”, заяви министърът. Според него третата вълна ще бъде последна. „Освен затопляне, ще има и колективен ефект от имунизацията, който ще се усети и при 20-30% ваксинирани”, каза той. Министърът очаква броят на желаещите да се ваксинират учители да нараснат. Сега те са около 24%, като 5-6% от педагозите вече са изкарали коронавируса. „Ако имаме достатъчно ваксини, убеден съм, че голям процент от учителите и обществото, ще се ваксинират”, заяви Вълчев. По думите му 90% причините за по-малкото желаещи е първоначална предпазливост, да не са от първите. В момента МОН проучваме и нагласите сред родителите за масово тестване на учениците. „Ако го предприемем, ще имаме по-добра картина и ще управляваме по-добре пандемията. Проблемът, е че резултатите са валидни за съответния ден”, обясни министърът. Той се надява да има възможност учениците да бъдат тествани няколко пъти и апелира родителите да се възползват от нея. Просветният министър каза, че от МОН са отговорили на омбудсмана относно искането ѝ за отмяна на изпити за 4-и и 10-и клас. Вълчев обясни, че един от аргументите бил лошата епидемична обстановка, който обаче може да не е на дневен ред, когато предстои изпитите да бъдат положени. „Не може да презюмираме, че юни епидемичната обстановка ще бъде по-лоша, за да отменим изпитите”, заяви министър. Вторият аргумент бил, че учениците имали пропуски в знанията и учители и родители се притеснявали. „Ролята на външното оценяване е да видим тях какви пропуските, никой ученик няма да отпадне от образователната система”, обясни Вълчев защо и този аргумент не е валиден. По отношение на матурите пък той обясни, че април ще се направи анализ кои теми да отпаднат. Апелирам кум учениците да четат и да учат всичко. Четенето извън конспекта помага повече, призова министърът.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 184
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 170
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 179
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 277
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 247
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.