В България има 1000 зони със свлачища

През изминалата 2020 г. Европейският център за транспорти политики стартира преговори за осигуряването на иновативен метод за заснемане и оценка на риска по пътната инфраструктура. Инициативата на Центъра е подкрепена от редица институции в България, но също така и от правителството на САЩ. Методът предвижда заснемане на пътната инфраструктура чрез сателити. В комбинация от вече изградената система на АПИ за мониторинг на свлачищата и метода за дистанционно наблюдение ще се ускори и подобри значително превенцията над подобни процеси. Технологията за дистанционно заснемане ще даде на специалистите информация за слабите места и реалното състояние пътната инфраструктура, както и за потенциалния риск от инциденти заради природни дадености, включително за активиране на свлачища и срутища. Тези системи са адекватни на потенциалните поражения, които биха могли да настъпят и поради тази причина е важно да прилагаме иновациите, не като самоцел, а като естествено противодействие и превенция над щетите. В България към настоящия момент има над 1000 зони със свлачища, които обхващат територия от над 200 000 декара. По същество свлачището е природно явление, при което се нарушава устойчивостта на големи земни маси и се създават предпоставки за тяхното самоволно придвижване. Събирането и натрупването на статистически данни за тези събития и метеорологичните условия, при които те настъпват, определено могат да помогнат тези събития да бъдат предвиждани, контролирани и дори управлявани. Същото се отнася и до срутването на големи количества скални маси. Но, ако тази статистика се комбинира с още детайлни и съвременни данни за състоянието на терена, включително за вече изградените защитни съоръжения - мрежи, стени и др., със сигурност точността на предвижданията ще се увеличи значително и броят на инцидентите, като тези от началото на годината, ще намалее, според Европейския център за транспортна политика. Всъщност България не е единствената страна, засегната от подобни явления. Заради преовлажняване на почвата вследствие на обилни валежи срутвания има по цял свят. Примерите са много - Калифорния, Азия, Европа (повече информация в линковете под текста). Целта на ЕЦТП сега е да провокира действия, които да подпомогнат властите в значителните усилията, които те полагат, за редуциране на свлачищните и срутищни процеси. Това е възможно чрез преосмисляне на всички възможни компоненти от тези процеси и борбата с тях - природни дадености, качество на строителството, дългосрочно планиране, решения за използване на съвременни технологии.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 38
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 60
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 77
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 49
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 85
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас