Узаконяват трудовата злополука по време на хоум офис

Със законодателни промени ще бъде регламентирана трудовата злополука при работа в домашна среда. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в парламента. Относно определянето на трудови злополуки, предстоят сериозни дебати как точно да бъде регламентирано това, и как да бъде облечено в закон. Синдикати и работодатели настояват за правила при работа от вкъщи, задават се вече въпроси като "Ако паднеш вкъщи по време на хоум офис, трудова злополука ли е или не", посочи Сачева. Законодателни промени ще регламентират здравословните и безопасни условия на труд, добави министърът. Има предложение техническото оборудване да се осигури от работодателя, а консумативите да са за сметка на служители, това обаче ще се дебатира с работодателските организации. Изпълнителна агенция ГИТ не е правила проверки в домовете на хората, но има постъпление, за това да се регламентира трудовата злополука при работа от разстояние и проверки да бъдат извършени в случай на сигнали, каза още Сачева. Наблюденията показвали, че имало слабо нарастване на работните места в дистанционна форма в различните региони и икономически дейности, гъвкавата заетост била между 5 и 10%. И през миналата и през тази година заложихме на дигиталното обучение, което пък ще бъде полезно за различните форми на труд, обясни още социалният министър. Има много професии, които предпочитат да работят от дома и да осъвместяват работата със семейните отношения. Над 2500 души са преминали обучения по компютърни умения, а 400 са получили обучение за дигитални компетентности, което пък ще ги направи по добре подготвени в променящата се работна среда, за насърчаване на заетостта са отделени 83 млн. лв. каза още Сачева. Работата от разстояние е регламентиране още през 2011г. в Кодекса на труда. През миналата година, предвид пандемията, работодателите приеха нашето предложение да възлагат работа на служителите си от разстояние, без да променят работното време и вънагражденията на служителите си, припомни социалният министър

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 159
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 152
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 158
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 357
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 322
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас