КНСБ: Ако ви принудят да се ваксинирате, се обърнете към съда или КЗД

  • 17 Мар 2021
Това заяви националният секретар на КНСБ и специалист по трудово право Величка Микова. По думите ѝ в синдиката продължават да постъпват сигнали от работници, които питат дали са задължени да се ваксинират, за да работят. "Правото на труд не трябва да бъде обвързано с условието човек да е ваксиниран, за да упражнява професията си, тъй като ваксинирането е личен избор на всеки", категорична е Величка Микова. Според нея работниците са обезпокоени, че всеки от тях може да не понесе такъв вид ваксина, "някои по здравословни причини, други имат своите лични съображения, има професии, подложени на пряк контакт с други хора. За такива професии действително може да е необходимо лицата да бъдат ваксинирани, но това не трябва да става принудително". Всяко принудително действие представлява един вид акт на дискриминация спрямо собственото желание на индивида да бъде подложен на ваксинация и органите, които той може да сезира, това е Комисията за защита от дискриминация или пък съда, каза още Микова. Най-нови от Общество Свлачище затвори пътя Своге-Ребърково 12:40 ч. Свлачище затвори пътя Своге-Ребърково Плевен пак затяга мерките 12:39 ч. Плевен пак затяга мерките Работници, които са принуждавани от работодателите си да се ваксинират срещу COVID-19, имат право да сезират съда или Комисията за защита от дискриминация (КЗД), заяви пред БНР националният секретар на КНСБ и специалист по трудово право Величка Микова. По думите ѝ в синдиката продължават да постъпват сигнали от работници, които питат дали са задължени да се ваксинират, за да работят. "Правото на труд не трябва да бъде обвързано с условието човек да е ваксиниран, за да упражнява професията си, тъй като ваксинирането е личен избор на всеки", категорична е Величка Микова. Според нея работниците са обезпокоени, че всеки от тях може да не понесе такъв вид ваксина, "някои по здравословни причини, други имат своите лични съображения, има професии, подложени на пряк контакт с други хора. За такива професии действително може да е необходимо лицата да бъдат ваксинирани, но това не трябва да става принудително". Всяко принудително действие представлява един вид акт на дискриминация спрямо собственото желание на индивида да бъде подложен на ваксинация и органите, които той може да сезира, това е Комисията за защита от дискриминация или пък съда, каза още Микова. Всеки, ползващ отпуск по болест, няма как да бъде уволнен без получено съгласие от Инспекцията по труда, обясни Величка Микова. На въпрос могат ли работниците да бъдат уволнени, ако работата на предприятието е спряна със заповед на държавен орган, тя обясни, че доста от работниците са били в т.нар. принудителен престой. "Не може в такъв момент да се прекрати трудовото правоотношение. Има защита от страна на закона, че те трябва да запазят своите правоотношения поради спиране на работата и могат да се ползват от подкрепата с държавни мерки", подчерта специалистът по трудово право.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 173
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 166
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 172
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 369
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 334
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас