Голям астероид преминава покрай Земята в неделя, няма опасност от сблъсък

Покрай земята днес ще премине най-големият астероид за тази година. Няма пряка опасност за планетата ни, уверяват учените, но това ще им позволи да проучат по-добре небесната скала, открита през 2001-ва година. Диаметърът на астероида е 140 метра. Най-големият астероид, който ще се приближи до Земята през 2021 г., ще премине на около два милиона километра от нея в неделя, без риск от сблъсък, но ще позволи на астрономите да изследват този небесен обект. Наречен „2001 FO32“ и с диаметър по-малък от километър, той ще измине 124 000 км / ч, „по-бързо от повечето астероиди“, които циркулират близо до Земята, според НАСА. Скалистото тяло ще достигне най-близката точката до нашата планета в 16 часа по Гринуич. Тогава ще бъде на 2 милиона км от Земята, около пет пъти разстоянието между Земята и Луната. „Няма риск от сблъсък със Земята“, увериха от американската космическа агенция. Неговата траектория е „достатъчно известна и редовна“, за да се изключи всякаква опасност. Голямото скалисто тяло обаче е класифицирано като „потенциално опасно“, както всички астероиди, чиято орбита е по-малка от 20 пъти разстоянието между Земята и Луната и чийто диаметър е по-голям от 140 метра. Астероидът е открит през март 2001 г. и оттогава се следва неговата траектория. Принадлежи към семейство „Аполон“ на гео-круизни астероиди, които обикалят Слънцето поне за една година и могат да прекосят земната орбита. „Понастоящем знаем малко за този обект, така че тази много близка среща ни дава невероятна възможност да научим много неща“, разказаха учени от НАСА. Нито един от каталогизираните големи астероиди няма шанс да удари Земята през следващия век.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДВЕ ЕВРОПЕЙСКИ ТИТЛИ ДОНЕСОХА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СКК "КИОКУШИН СПИРИТ" ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Две европейски титли донесоха възпитаници на СКК "Киокушин Спирит" от провелото се предеи дни във варненската зала “Владислав“ 37-о Европейско първенство по киокушин карате на категории за мъже и жени на категории, 17-то Европейско първенство за деца, юноши и девойки и 11-то Европейско първенство за ветерани.

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език

  • 27 Май 2024
  • 52
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. 50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език.

Въвеждат такса мощност за тока?

  • 27 Май 2024
  • 75
Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Защо транспортът ни е като в Африка?

  • 27 Май 2024
  • 76
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с автобус през София, а разстоянието е 280 км Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ, каза той.

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 91
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график: