« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Голям астероид преминава покрай Земята в неделя, няма опасност от сблъсък

Покрай земята днес ще премине най-големият астероид за тази година. Няма пряка опасност за планетата ни, уверяват учените, но това ще им позволи да проучат по-добре небесната скала, открита през 2001-ва година. Диаметърът на астероида е 140 метра. Най-големият астероид, който ще се приближи до Земята през 2021 г., ще премине на около два милиона километра от нея в неделя, без риск от сблъсък, но ще позволи на астрономите да изследват този небесен обект. Наречен „2001 FO32“ и с диаметър по-малък от километър, той ще измине 124 000 км / ч, „по-бързо от повечето астероиди“, които циркулират близо до Земята, според НАСА. Скалистото тяло ще достигне най-близката точката до нашата планета в 16 часа по Гринуич. Тогава ще бъде на 2 милиона км от Земята, около пет пъти разстоянието между Земята и Луната. „Няма риск от сблъсък със Земята“, увериха от американската космическа агенция. Неговата траектория е „достатъчно известна и редовна“, за да се изключи всякаква опасност. Голямото скалисто тяло обаче е класифицирано като „потенциално опасно“, както всички астероиди, чиято орбита е по-малка от 20 пъти разстоянието между Земята и Луната и чийто диаметър е по-голям от 140 метра. Астероидът е открит през март 2001 г. и оттогава се следва неговата траектория. Принадлежи към семейство „Аполон“ на гео-круизни астероиди, които обикалят Слънцето поне за една година и могат да прекосят земната орбита. „Понастоящем знаем малко за този обект, така че тази много близка среща ни дава невероятна възможност да научим много неща“, разказаха учени от НАСА. Нито един от каталогизираните големи астероиди няма шанс да удари Земята през следващия век.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Премиерът Главчев: Призовавам президентът Радев да изпълни задълженията си по Конституция

  • 18 Апр 2024
  • 24
Изпълнил съм задълженията си по Конституция, дал съм своите предложения за издаване на указ.

Президентите Румен Радев и Серджо Матарела откроиха потенциала на България и Италия за разширяване на икономическите връзки

  • 18 Апр 2024
  • 22
Отношенията между България и Италия са пример за партньорство, сътрудничество и взаимно доверие, изградени на здравата основа на традиционно приятелство между нашите народи и активен културен и идеен обмен.

СОФИЙСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА ОБВИНИ И ЗАДЪРЖА МЪЖ, ОСКВЕРНИЛ ГРОБА НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

  • 18 Апр 2024
  • 25
Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 37-годишен мъж, осквернил гроба на патриарх Неофит.

Кристиан Вигенин: Има известно основание да се случи вот на недоверие

  • 18 Апр 2024
  • 31
Докато Борисов си отвори устата и Главчев е изпълнил поръката – няма как това да гарантира честни избори

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ НА ДПС: БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗ ВЪНШЕН МИНИСТЪР, ОЧАКВАМ ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА ПОДПИШЕ УКАЗА ЗА СМЯНАТА МУ.

  • 18 Апр 2024
  • 32
Отговорността за служебното правителство, съгласно Конституцията носи парламента и ние можем да оказваме пълен контрол върху това служебно правителство.