« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Университетски учени спасяват тежко ранена сърничка

Екип от учени – хирурзи и анестезиолози при клиниките по ветеринарна медицина при старозагорския Тракийски университет са осъществили сложна животоспасяваща лицево-черепна операция на сърничка, съобщи ръководителят доц. Галина Симеонова. Пострадалото при челен сблъсък с лек автомобил животно било докарано от екип на Спасителен център при Зелени балкани , който реагирал на сигнал късно вечерта в неделя, подаден от кметския наместник на село Сладък Кладенец, Пенка Михайлова. По думите инцидентът е станал след като навярно подгонената от чакали сърна внезапно изскочила на асфалта и водачът на автомобила нямам никакво време за реагиране. Шофьорът веднага слязъл от купето и позвънил на кметицата, притекли се на помощ и дружи жители, по телефона успели да се свържат и с д-р Христина Клисурова от центъра на еколозите, която по това време се прибирала от командировка от черноморието. Оказала е била първа помощ, но станало ясно, че без хирурзите раненото животно едва ли ще оцелее. Оказало се че в понеделник дежурен в клиниката за дребни животи е доц. Галина Симеонова, която веднага събрала екип. „Нараняванията бяха много тежки, направихме нужното за стабилизацията на пациентката, надявам се до оцелее, но все още е твърде рано да прогнозирам. Все пак става въпрос за диво животно, което понякога реагира различно. Хубавото е че са се намерили хора, които не са го изоставили на пътя…“, коментира лаконично доц. Симеонова. Това не е първи случай за оперативни намеси при изпаднали в беда животни от дивата природа за ветеринарите от Тракийския университет, където съвсем скоро ще отвори врати университетска ветеринарна болница, чийто правилник вече е приет. Съвсем наскоро в една от клиниките но за едри преживни животни бе направена сложна операция на камила, като от устата на 18-годишният мъжкар и артист от цирк „Ориент“ Рамзес бе изваден 800-грамов тумор.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 248
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 301
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 229
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 292
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 254
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.