Топката за съставяне на кабинет вече е при "Има такъв народ"

  • 21 Апр 2021
След като от "Демократична България" отказаха да се срещнат с ГЕРБ за преговори за съставяне на коалиционно правителство, ред за съставяне на кабинет е на партията на Слави Трифонов. Оттам очакват официално писмо с поканата, но според неофициална информация, след получаването на писмото ще откажат срещата, която трябва да е утре. ГЕРБ вече обявиха, че ако двете партии не се съгласят да преговарят, досегашните управляващи ще върнат мандата, който президентът Румен Радев им връчи вчера. “Отказахме по една причина - идеологията на ГЕРБ е корупцията, нагласените обществени поръчки и обръчът от фирми. Време е да приемат, че българският народ не иска ГЕРБ и да се примирят”, заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. “Борисов и днес лъже нагло, твърдейки, че аз искам да бъда главен прокурор. Не съм и могъл, като министър, защото не съм отговарял на условията. Какви идеологически общи точки мога да имам с един лъжец", попита риторично и другият съпредседател Христо Иванов. На въпрос на OFFNews дали вече са водени разговори за подкрепа на правителство на "Има такъв народ" Иванов отговори, че не са. "Това, че ГЕРБ няма да управляват повече, е добра новина. Въпросът е да се излъчи кабинет, който може да направи промяна", каза той. “Демократите” няма да участват в коалиционно правителство, но са готови да подкрепят кабинет на ИТН, ако програмата им за управление отговаря на ценностите им. "Отказът от разговор с нас от страна на "Демократична България" е проява на политическа незрялост", коментира номинираният за премиер от ГЕРБ Даниел Митов и добави, че “не можем да си обясним защо се отказват подобни разговори". "Ние сме заявили, че желаем правосъдна реформа. Това е също поле за разговор с "Демократична България", но в държавата има и други системи, има и социална политика, има и външна политика, енергетика. Най-малкото, трябва да се влезе в разговор по всички теми, дори най-накрая да не стигаме до съгласие", каза още Митов. "Не зная как изведнъж "Демократична България" стигнаха до извода, че могат да дадат абсолютно безусловна подкрепа на групата на "Има такъв народ", след като до вчера се отнасяха към тях по съвсем различен начин. Така или иначе, това са фактите. Сега, в момента могат да отидат да преговарят с БСП, с ДПС. Сами влизат в ситуация, която не е в тяхна полза", каза още Митов.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 18
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 43
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 105
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 103
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 82
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.