България въвежда ваксинационен сертификат за влизане в страната

  • 23 Апр 2021
Здравните власти разхлабват още мерки у нас. От 1 май ще се разреши влизането в България да е възможно по три начина - с ваксинационен сертификат за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19; с отрицателен PCR или антигенен тест; с документ за преболедуване на коронавирусната инфекция не повече от 6 месеца от датата на влизането в страната. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов. Опитваме се да направим мерките, подобни на съседните ни държави и почти същите, които ЕК вероятно в края на май със задължителен регламент ще въведе за целия ЕС, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Кунчев обясни, че преболедуването на инфекцията ще се доказва не с документ, издаден от лечебно заведение, а с резултат от PCR тест или бърз антигенен тест, който е бил положителен и периодът, в който може да се ползва, е до 6 месеца. От 24 април се разрешава и провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и др. При спазване на дистанция, носене на маски, проветряване и дезинфекция. След 10 май ще се увеличи броят на класовете, които могат да присъстват в училище. До края на месеца не се предвижда промяна в мерките за организирането на туристически пътувания. Допуска се и провеждането на спортни състезания на открито от 24 април. Разрешава се да имат публика при заемане на 30% от местата, но не трябва да има повече от 1000 души в сектор. Публиката трябва да спазва дистанция от 1,5 м и да носи маски за лице.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 0
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 57
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 62
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 78
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 49
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.