Какви са правомощията на служебното правителство...

Президентът Румен Радев обяви служебния кабинет. Датата на новите избори е 11 юли. Какви са разликите между него и излъченото от парламента правителство? Основната разлика идва от начина на конституиране (учредяване, съставяне). Служебното правителство е особен вид правителство, което се избира и назначава от държавния глава, който определя министър-председателя и персоналния му състав. То има временен характер и съществува до избиране на ново правителство по установения в закона ред. Срокът му на работа обичайно е около 3 месеца – 2 месеца за провеждане на парламентарните избори и 1 месец за свикването на новоизбраният парламент. Конституцията предвижда и хипотеза, при която служебното правителство може да функционира и при работещ парламент. Това е възможно, ако то е назначено в последните 3 месеца от мандата на президента, тъй като в този период той не може да разпусне законодателния орган. Какви са правомощията на служебното правителство и коя е най-важната му задача? Служебният кабинет изпълнява същите функции, каквито Министерският съвет, но в практиката е прието, че то решава единствено текущите въпроси на вътрешната и външната политика на страната. То обаче не следва да бъде подценявано, тъй като може да взема и политически решения, имащи важни и дългосрочни последици. Най-важната му задача обаче е да подготви и проведе предсрочните парламентарни избори. Президентът може да прави промени в структурата и състава на служебното правителство в хода на неговата работа. Служебното правителство не подлежи на парламентарен контрол, защото Народното събрание по правило е разпуснато. То също има право и на законодателна инициатива, но ограничена. Служебният кабинет работи в условията и на други ограничения. Той, например, не може да сключва международни договори, за които се изисква предварително съгласие от парламента, тъй като такъв няма по време на неговата работа. Договор за държавен заем също не може да бъде сключен, тъй като за него отново е нужна санкцията на Народното събрание. Същият режим важи и за договори с политически военен характер, отнасящи до участието на страната ни в различни организации и други.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 84
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 79
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 85
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 389
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 361
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.