Албена Белянова: Отдавна се говори за ББР като за банката на олигарсите

  • 18 Май 2021
В рамките на месец може да се провери как са били изразходвани 700 милиона лева, отпуснати по време на пандемията, заявява бившият зам.-председател на АДФИ. Интересите на обществото са над всякаква банкова тайна. Това са нашите пари, заяви адвокат Албена Белянова, бивш заместник-председател на Агенцията „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ). „В крайна сметка законът казва – стимулиране и растеж на малки и средни предприятия. Тук въпросите са кой е решил да отпуска кредити на големи предприятия, на какво правно основание, при какви критерии, при какви условия, защо точно на тези, а не на всички големи предприятия? Това би следвало да са решения на управителния и надзорния съвет на ББР.“ Това е банка, създадена с парите на данъкоплатците, изтъкна Белянова, а относно обезпеченията отбеляза: „Ще е интересно да се види тези големи кредити как са обезпечени. Ще се върна на кредита от 75 милиона, отпуснат на колекторска фирма, която е с 2 хиляди лева оборот. Това е абсурдно.“ „Тези 700 милиона, които бяха отпуснати с постановление на Министерския съвет по време на пандемията – с тях какво се е случило? Тук може да влезе Агенцията за държавна финансова инспекция и да направи проверка целево ли са разходвани тези средства – това са средствата на данъкоплатците“, подчерта още Албена Белянова. АДФИ може да провери целево ли са разходвани тези 700 милиона, но не може да извърши проверката по отношение на отпусканите кредити, уточни тя. „Възможно е да бъде направена проверка на начина на разходване на тези 700 милиона лева в рамките на месец. Въпросът е каква е целта – да бъде проверено качествено, обективно и всестранно или за пореден път да бъдат замазани нещата.“ Запитана това ли е новата КТБ, Албена Белянова коментира: „Това се говори много отдавна - банката на олигарсите. Защото те работят крайно непрозрачно.“ „Когато се работи прозрачно, ние, българските граждани виждаме дали се работи за нас или в наш интерес“, допълни тя. Година по-късно не знаем и какво се е случило с проверката в областта на хазарта, подчерта още Белянова. източник БНР

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 140
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 133
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 137
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 429
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 400
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.