Асен Василев: Има теч от хазната, НАП търси 10 млрд.лв. задължения

"На годишна база се отписват между два и три милиарда лева, това са задължения, които НАП не са успели да съберат. От 2017 до 2020 са отписани общо 10 млрд.лв. задължения". Това посочи на брифинг служебният финансов министър Асен Василев. Най-големият длъжник дължи над 160 млн. лева. Има доста длъжници за над 5 млн., като част от тези средства се дължат от работещи предприятия. "Първите 100 фирми в този списък дължат 2 млрд. лева", посочи министърът и добави, че е публикувана информация по темата на сайта на НАП. "Дотук очертаната картина е силно притеснителна за мен. Това е на картина на системно несъбиране на данъчни постъпления, на премахнат данъчен контрол. Една картина, позволила да се натрупа огромни дефицити в системата – било чрез измами, било чрез избягване на плащане”, посочи министърът. "Започваме проект по електронно фактуриране, тоест фактурите да не се предават 14 дни след приключването на месеца, а да може в реално време да има обмен на фактури. Започваме предрегистрационен ДДС контрол на фирмите и публичен контрол на получателите на пари по обществените поръчки", каза Асен Василев. Проверка на НАП е установила, че има силна концентрация на фирмите, получили публични средства, стана ясно още на брифинга. През 2020 година държавата е дала на бизнеса 15,8 млрд. лева, от които 3.7 млрд. лева са платени на седем фирми. Тази година за четири месеца три фирми са получили 1,3 млрд. лева, съобщи министърът. Целта ни е да се подобри работата на приходните агенции, за да има повече проходи в бюджета и да се смени начинът, по който приходните агенции работят, за да се пресече течът в бюджета от 2 - 3 милиарда лева на година.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 38
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 95
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 85
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 127
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 114
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.