Христо Иванов: Неизбежно е освобождаването на шефовете на ДАНС и ДАР

  • 26 Май 2021
"Предложението за смяна на директора на ДАНС е логично. Досегашното ръководство на Агенцията има много неща, за които да бъде критикувано". Това заяви лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България". По думите му в коалицията ще обсъдят принципния въпрос за назначаване на титуляр за шеф на ДАНС от служебно правителство. Иванов коментира изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че след като сменят директора на ДАНС - няма да има вече задържани руски шпиони, като определи проведените действия за закъснели: "Досега Борисов 10 години си затваряше очите. ... Става дума за закъснели действия на доста ниски нива. ... Може да се погледнат действията на досегашното ръководство на ДАНС по-скоро като откупуване на Борисов, отколкото като сериозно действие по отношение на руското влияние в България". Съпредседателят на "Демократична България" определи като дезертиране от поста и бламиране на националната сигурност излизането в неплатен отпуск на директора на ДАНС Димитър Георгиев. Според Христо Иванов "пълното разплитане по скандала с подслушването на политици ще стане, ако в 46-ия парламент има мнозинство, което е решено да изчисти системата на националната сигурност и да отговори натрупаните през годините много въпрос". Той подчерта, че това може да стане само от редовно управление: "Затова казвам, че е принципен въпросът до каква степен е разумно и легитимно служебен кабинет да придвижва такива назначения". Христо Иванов подчерта, че нито той, нито Атанас Атанасов твърдят, че самите те са били подслушвани, а е въпрос на граждански дълг да изяснят фактологията около това: "Интересното е дали службите са били използвани за масова разработка за подслушване на политици".

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 101
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 91
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 88
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 96
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.