Стоян Василев: Ще завърша строителството на „Алепу“

  • 28 Май 2021
Става дума за т.нар. „подпорна“ стена – печално известния скелет на Шофьорския плаж, където е планирано първо да се укрепи скатът срещу свличане, а после да се постои цяло вилно селище – на самия бряг. Василев тази сутрин обясни, че подкрепя да се забрани строителството в защитени зони, но Алепу било нещо различно. Той направи странния коментар, след като служебният екоминистър Асен Личев обяви, че започва процедура за обявяване на Алепу (едноименното блато с уникална растителност и редки животински видове е точно над строежа) и Карадере за защитени зони. Освен това Личев каза, че според него „подпорната стена“ трябва да бъде съборена. Новият собственик на скандалния проект днес настоя пред Нова тв, че изграденото вече не е хотел или друга сграда, а само подпорно противосвлачищно съоръжение. Същата „защитна линия“ поддържаха и предишните инвеститори. „Тези кутийки“ в стената нямат необходимия стандарт за хотелски стаи. „Височината е 2,07 метра – не вярвам някой да е ходил в такъв хотел, където да пипне тавана с ръка“, поясни Василев, но призна, че бетонните клетки са само първият, подпорният етап, а, както е известно има и втори, които предвижда строителство на цял курорт с улици, басейни и прочее. Той подчерта, че втори етап има, защото иначе никой няма да хвърли толкова пари само за укрепване на свлачище. Инвеститорът потвърди, че ще „търси начин“ да довърши проекта. Той отрече да играе ролята на подставено лице и отказа да съобщи колко е платил на „Главболгарстрой“, за да придобие правата върху „подпорната стена“ – условията на сделката налагали конфиденциалност. Години наред властите се опитваха да заметат проблема под черджето и да тушират протестите на приророзащитници и граждани срещу поредното бетониране на морския бряг. В крайна сметка заради силния обществен натиск и „изровените“ от еколози и медии документи прокуратурата провери и прати случая в съда. Според държавното обвинение стоителното разрешително е нищожно и дори има данни за фалшификации на подписи. Делото е насрочено за 31 май. С казуса се занима и парламентарната комисия по ревизията на досегашното управление. Ексминистърката на регионалното развитие Петя Аврамова се измъкна от обяснения. Новата ресорна министърка Виолета Комитова освободи началника на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов, който така и не видя нарушения в строителството на Алепу. Тя обаче изпрати Несторов с благодарности и го върна на старото му работно място – шеф на Дирекция „Благоустройство и геозащита“ в МРРБ. Пред БНР новият шеф на ДНСК Влади Калинов коментира, че още не се е запознал в детайли с документацията по случая и това ще се случи идната седмица.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 81
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 106
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 94
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 120
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.