Нова, българска терапия за лечение на рак

Учени от Българската академия на науките (БАН) тестват иновативна терапия за лечение на рак, таргетираща предимно злокачествените туморни образувания, която е и възможно най-щадяща за здравите клетки. Ръководител на проекта е докторант Мария Шрьодер, завърнала се от Германия, за да развива научната си кариера у нас Във фокуса на изследването е ново вещество, синтезирано в Института по органична химия с център по фитохимия (ИОХЦФХ) към БАН, с изразено избирателно противотуморно действие. В ин витро експерименти то показва обещаващи свойства за прилагане в лечението на рак като алтернативен химиотерапевтик, тъй като унищожава злокачествените клетки, нанасяйки по-малко щети на здравите. Броят на онкоболните расте ежедневно по целия свят. Химиотерапията, която е най-широкоразпространеното лечение до момента, често води до нежелани странични ефекти и развитие на лекарствена резистентност. От години е актуална темата в биомедицинската наука за разработката на нови противоракови средства, като все още не е било открито широкоприложимо решение, което да предложи алтернатива на химиотерапията.лавен изпълнител на проекта за изследването на новото вещество е един от най-изявените докторанти на БАН – Мария Шрьодер, асистент в Института по молекулярна биология към Академията. Тя получава бакалавърската си степен от университета в Потсдам, Германия, след което се връща в България, за да специализира в сферата на молекулярната биология. Завършва магистърската си степен в Българската академия на науките, а основните области, в които разработва проекти, са биология на рака, биохимия и клетъчна биология.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 162
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 179
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 158
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 196
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 141
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.