Водните зони за плуване у нас са чисти

От 96 зони, обект на постоянен мониторинг в България, 92 от които крайбрежни, 58  отговарят на качеството “отлично”, докато останалите влизат в показателя “добро”. Това е втора поредна година, в която наблюдаваните водни показатели извеждат страната ни от категорията на държавите, които имат едва “задоволително” качество на конкретни обекти. Предишният период, в който чистотата на водите за плуване в България е било на подобно ниво е през 2009-10, показва проверка. На първо място в класацията - с “отличните” 100 от 100 показатели застава Кипър, следван от Гърция, Малта, Хърватия и Австрия със средно до 95 на сто. Със своите 60,4% източници с “шестица” от ЕС, България застава в средата на класацията, между Словакия (56,3%) и Естония (62,7%), много зад европейската страна с най-дълго крайбрежие - Франция (77,5%). Като цяло, според ЕАОС 83% от крайбрежните и вътрешни обекти в Европа са били “отлични” през 2020 г., в съответствие с последните години. Само 1,3% от тестваните обекти, или 296 на целия континент, са оценени като “негодни”, в сравнение с около 2% през 2013 г. Крайбрежните обекти дават по-добри показатели от вътрешните, като 85% и 78% са класифицирани като “отлични”.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Държавно ловно стопанство "Тунджа" дарява фиданки на жителите на Ямбол за Седмицата на гората

  • 28 Мар 2024
  • 11
По случай предстоящия професионален празник на лесовъдите, горските служители и работници и „Седмица на гората“, която отбелязваме традиционно в първата седмица на април, Държавно ловно стопанство „Тунджа“ предоставя безвъзмездно фиданки на гражданите на Ямбол. „Инициативата ще се проведе на 5 април от 11:00 часа в гр. Ямбол до Регионална библиотека „Г. С. Раковски“. Всеки желаещ може да вземе фиданка и да я засади в двора си или на друго подходящо място. Дръвчетата са от видовете черен бор, махалебка (дива череша) и обикновен кипарис. Могат да бъдат получени и от административната сграда на стопанството на адрес гр. Ямбол, ул. „в. Карагьозов“ № 11. От горското стопанство приканват всеки любител на българската гора и природата да се включи в инициативата. Идеята за „Седмица на гората“ възниква в началото на 20-ти век, като „празник на залесяването“. Тя се заражда в следствие на острата нужда от масово залесяване на изсечените по онова време български гори и оголени хълмове, предизвикващи чести наводнения. Тазгодишното издание на Седмицата на гората ще се отбележи в периода от 1 до 7 април 2024 г. под мотото "Гората е живот и обща отговорност". www.yambol.bg

„Има такъв народ“ върна неизпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи

  • 28 Мар 2024
  • 29
„Има такъв народ“ (ИТН) върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи.

ОСТАВАТ САМО 2 ДНИ, В КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПОСЕТИТЕ КОЛЕКЦИОНЕРСКАТА ИЗЛОЖБА „КРАЛСКО ВЪЛШЕБСТВО ОТ ПОРЦЕЛАН“

  • 28 Мар 2024
  • 59
Остават само 2 дни, в които можете да посетите колекционерската изложба „Кралско вълшебство от порцелан“ в Културен център „Морско казино” от 10.00 до 18.00 часа. Входът е свободен.

Областният управител на Бургас Пламен Янев предостави терен от близо 23 дка на „Автомагистрали“ ЕАД в ПЗ „Север“

  • 28 Мар 2024
  • 69
По този начин предприятието ще може да задейства процедура за изграждане на складова база, която да послужи за разполагане на специализирана техника и материали за третиране на пътната настилка, както и персонал за осигуряване на поддържането им.

ПРЕЗ ИЗМИНАЛИЯ МЕСЕЦ 14 ОБВИНЯЕМИ СА С НАЛОЖЕНИ НАКАЗАНИЯ ПО ДЕЛА НА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – ВИДИН ЗА ОПИТ ЗА НЕЗАКОННО ПРЕМИНАВАНЕ НА ГРАНИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ

  • 28 Мар 2024
  • 59
През м. март 2024 г. Районна прокуратура – Видин внесе в съда 13 обвинителни акта и споразумения по дела за извършени престъпления по чл. 279 и 281 от НК – незаконно преминаване през границата на страната и противозаконно подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона.