Срив в кампанията за добив на розов цвят

  • 08 Юни 2021
Добивът в тазгодишната кампания е седем пъти по-нисък спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Министерството на земеделието, храните и горите. Това, по данни на производителите, е най-тежката кампания в последните години. Агроведомството е готово да подпомогне розопроизводителите, но очаква разрешение от Европейската комисия . Тази година кампанията по прибиране на продукцията от маслодайна роза започна по-късно, а заради ниската изкупна цена много производители се отказаха въобще да берат, като или изоставиха нивите си, или ги разораха, за да не плащат на берачи. Проблемът е, че или няма кой да изкупи розовия цвят, защото пазарът е пренаситен, или се предлага прекалено ниска и неизгодна цена. Добивът на розов цвят до момента е едва 1269 тона при 8499 тона година по-рано. Отделените 3 милиона лева по "Де минимис" за преработвателите не са ефективна помощ заради условията за получаването им. Затова служебното правителство иска разрешение от Еврокомисията за допълнителна помощ: "Правим възможното за нотифициране на една помощ от 100 лева на декар, която поне да покрие по-голямата част от разходите за отглеждането на розите. В по-далечен план мислим да оставим едно предложение да се направи една система подобно на лозарите с брането "на зелено", каза министър Христо Бозуков, като изясни, че разрешението за помощ от 100 лева на декар се очаква до края на месеца, а дори и разрешението за финансиране на брането "на зелено" да се забави, то следващото правителство ще може да се възползва от тази възможност. Източник БНР

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 90
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 88
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 94
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 303
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 267
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас