Омбудсманът категорично против поскъпването на тока, парното и топлата вода

По време на общественото обсъждане, организирано от регулатора, омбудсманът заяви: „Възразявам категорично срещу повишаването на цените на топлинната енергия от 1 юли 2021 г. Вече имах възможност публично да възразя на подадените от топлофикационните дружества искания за значителни увеличения, като при някои надвишаваха 70%. Смятам, че такъв ръст на цените не съответства на чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката, съгласно който трябва да бъдат защитени интересите на потребителите по един адекватен начин.“ „Възразявам срещу увеличението и на останалите топлофикационни дружества – Велико Търново с 13%, Варна и Бургас – 11%, Перник, Бургас и Враца около 10%, Пловдив 9%“, допълни омбудсманът. Общественият защитник поиска и ревизиране на Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната енергия, която предвижда едногодишна промяна в цените на топлинната енергия. „Очевидно е, че абонатите на практика надплащат. По данни от работната група, за последния период са надплатени 29 млн. лв., които смятам че трябва ясно да се каже по какъв начин ще бъдат възстановени на потребителите на топлинна енергия. В противен случай има много сериозно надплащане. То се дължи на факта, че цената на топлината енергия не се актуализира своевременно в съответствие с ежемесечните промени на цените на природния газ“, подчерта Ковачева. Омбудсманът възрази категорично и срещу предлаганото увеличение на цената на тока и го определи като немотивирано. „Публикуваният на интернет страницата на КЕВР доклад за утвърждаване на цените в сектора предвижда увеличение на цените на електрическата енергия на регулирания пазар от 1 юли 2021 г., което, в сравнение с предходния ценови период, за клиентите на ЧЕЗ е над 4%, а за тези на ЕВН и Енерго-Про – над 2%. Наред с това се увеличава и нощната тарифа при ЧЕЗ с около 5%, при Енерго-Про – над 2%. Бих искала да заявя, че изразявам категорично несъгласие с предлаганото увеличение“, каза доц. Диана Ковачева. Тя подчерта още, че до момента липсва информация от регулатора какви са резултатите от извършените проверки на енергийните дружества. „В тази връзка смятам за необходимо КЕВР да публикува докладите за това“, акцентира омбудсманът. Диана Ковачева обърна внимание на факта, че за поредна година Комисията не обвързва повишенията на цените с качеството на предоставената услуга.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 211
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 196
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 202
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 488
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 458
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.