« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Скандални нарушения на матурата за 4 клас: Наказват директори и квестори

В шест училища в страната на учениците не е пуснат изпратеният от Министерството на образованието и науката /МОН/ аудиофайл, а са диктувани съвсем други текстове, съобщиха от пресцентъра на МОН. След проверка на всички 57 307 писмени работи на четвъртокласниците са открити около 90 теста, които съдържат диктовки с текст, различен от този в изпитния аудиофайл. Петима квестори от Основното училище "Стоян Михайловски" във Варна са с предупреждение за уволнение. Причината е, че в две от изпитните зали децата са писали отново пробната диктовка, която е била проведена през февруари т.г. За неосъществен контрол и допуснати нарушения със "забележка" е наказан директорът на Основното училище "Св.Св.Кирил и Методий" в село Старо Оряхово, община Долни чифлик в област Варна. С дисциплинарни наказания са и четирима членове на училищната изпитна комисия. В това училище са имали проблем с разархивирането на изпратения от МОН аудиофайл с диктовката. Без да сигнализират в министерството, те са ползвали изпратен им от друго училище аудиофайл със съвсем друг текст. В столичното 159-о Основно училище "Васил Левски" изпитът в една от залите е проведен с аудиодиктовка на издателство, а не с текста от МОН. Квесторът в залата е с дисциплинарно наказание "забележка". На директора на училището е наложена финансова санкция. Диктовката е подменена също в Основните училища "Атанас Манчев" в Айтос и в село Богданица, област Пловдив, както и в Средното училище "Алеко Константинов" в Луковит. Там предстоят проверки. В хода на оценяването на писмените работи са установени също диктовки с почерк, различен от този при отговорите на другите въпроси от теста. В други случаи диктовката не е пусната от изпратения аудиофайл. Вместо това тя е раздадена на четвъртокласниците на хартиен носител и те са я преписали заедно със знаците за пауза при четене. Оценката от изпита по български език и литература в четвърти клас служи за установяване на индивидуални пропуски и за анализи на резултатите от обучението на училищно и национално равнище, информират от МОН.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

80 ГОДИНИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА КАЗАНЛЪШКАТА ГРОБНИЦА

  • 18 Апр 2024
  • 33
На 19 април се навършват 80 години от откриването на Казанлъшката гробница.

Община Варна ще помогне за осигуряване на противопожарен екип в КК „Златни пясъци“ за летния сезон

  • 18 Апр 2024
  • 21
Подготовката на летния сезон бе обсъдена по време на първото заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма

Организирана престъпна група, извършвала имотни измами, е задържана при спецоперация на територията на Русе

  • 18 Апр 2024
  • 72
Сред тримата задържани мъже е и полицейски инспектор от РУ-Две могили; Действията са осъществени по разработка на ГДБОП с активното участие на дирекция „Вътрешна сигурност“ и под наблюдението на Окръжна прокуратура – Русе

Експерти обсъдиха реинтеграцията на лишените от свобода

  • 18 Апр 2024
  • 66
Заместник-министърът на правосъдието Георги Николов, главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов и експерти се включихаднес в среща, на която бяха представени специализирани програми, част от новата концептуална рамка за рехабилитация и връщане в обществото на лишените от свобода.