Харчим три четвърти от доходите си за почивка

Българите планират да похарчат три четвърти от доходите си за летни планове и различни активности през предстоящото лято. Те са следвани от румънците и латвийците, които се очаква да отделят съответно по 58 на сто и 53 на сто от своята заплата за ваканция, сочи 14-ото проучване "Международен летен барометър 2021 г." на Ferratum Group, в което участват близо 10 000 домакинства от 12 държави на възраст между 18 и 61 г., предава БТА. Най-малко развълнувани за летните месеци се оказват жителите на скандинавските държави като Финландия (34 на сто), Швеция (33%) и Дания (32 на сто). Над 60% от участниците в анкетата не са успели да спестят пари по време на пандемията, докато тези, които са натрупали капитал, биха задържали средствата си в банкови депозити - 11 на сто, криптовалути - 5%, а също и в инвестиции на фондовия пазар - 5 на сто. В България, обаче, се наблюдава по-различна тенденция. Макар и 58 на сто да не са успели да спестят пари, 20% от анкетираните българи планират да инвестират в недвижимо имущество, 10 на сто - в собствен бизнес, а едва 7% от нашенците смятат да държат спестяванията си в банки. Според анкетираните основното перо разходи, което е отпаднало от семейния бюджет заради COVID-19, са пътуванията в чужбина, тъй като по-голямата част от хората предпочитат да останат в собствената си страна. Освен това, има силно колебание да се плащат допълнителни разходи, гарантиращи безопасно пътуване като туристически и здравни застраховки. На въпрос дали биха предпочели да се върнат към традиционното пазаруване или да се придържат към онлайн шопинга, 64 на сто от анкетираните отговарят, че предпочитат пазаруването във физическите магазини. Допълнителни данни показват, че потребителите се отказват от разплащанията в брой - през 2021 г. 58 на сто плащат с карта, докато само 28 на сто използват пари в брой, 19% от запитаните пък предпочитат банков превод. Плащанията с карта са най-популярният избор в Дания (92 %), Норвегия (84%) и Австралия (75 на сто), докато в България (64 на сто) и Хърватия (56%) потребителите избират предимно разплащане в брой. В планираните разходи за следващите летни месеци хранителните стоки все още са на първо място (18 на сто), следвани от обзавеждане за дома (11%) и пътувания из страната (10 на сто). В България картината не е много по-различна, но се забелязва, че разходите за дрехи и модни аксесоари също заемат важна част от планирания бюджет - 24%. Международното изследване обобщава, че проблемите с трудовата заетост от миналата година изчезват - общо 72 на сто от анкетираните споделят, че работят, и то без намалено финансово възнаграждение. Резултатите показват, че голяма част от хората, все още работещи от дома, нямат търпение да се върнат в офиса. Що се отнася до работата от вкъщи, основното предизвикателство при 34 на сто от анкетираните е липсата на личен живот.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Пригответе се за незабравимо парти на SPICE Music Festival в Бургас!

  • 24 Юни 2021
  • 55
Пригответе се за незабравимо парти на SPICE Music Festival в Бургас! Leeroy Thornhill е един от основателите на Prodigy, но след 10 години в групата, множество световни хитове и турнета, започва соловата си кариера като диджей и продуцент.

„Лято без наркотици, купон за всички ученици!“

  • 24 Юни 2021
  • 63
„Лято без наркотици, купон за всички ученици!“ е надсловът на няколко събития, с които в Бургас ще бъде отбелязан 26 юни - Международен ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици.

Нов паркинг в к-с Зорница

  • 24 Юни 2021
  • 62
Завършиха новия паркинг зад бл. 47 в к-с „Зорница“. Неговите жители се възползваха от програмата „Моят квартал, моят град, моята улица“, инициирана от кмета Димитър Николов, и бяха много настоятелни в искането край сградата да се реализира именно такъв проект.

"Триатлон Бургас" ще се проведе този уикенд

  • 24 Юни 2021
  • 58
Един от най-успешните ни олимпийци Евгения Раданова, която е и световна шампионка и седемкратна европейска шампионка по шортрек, световният рекордьор по 12-часово непрекъснато плуване в 50-метров басейн Цанко Цанков и ултрамаратонецът Красимир Георгиев ще се включат в държавното първенство спринтова дистанция „Триатлон Бургас 2021“, което ще се проведе през уикенда.

Има свободни места в програмата "Асистентска подкрепа"

  • 24 Юни 2021
  • 62
Все още има свободни места за потребители и социални асистенти на най-новата общинска социална услуга „Асистентска подкрепа“ на Домашен социален патронаж Бургас. Това е специализирана социална услуга, която включва ежедневна почасова подкрепа в домашна среда на лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност, деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ.