Заявленията за гласуване в чужбина с 16 хил. по-малко, отколкото за вота на 4 април

 • 16 Юни 2021
71 170 заявления за гласуване в чужбина са подадени и потвърдени до изтичането на крайния срок - 15 юни, показва справка в сайта на Централната избирателна комисия. Те са с 16 046 по-малко от броя им за вота на 4 април (87 216). Заявленията са от 77 държави. Най-много са в Турция (24 640), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия (13 724) и Германия (10 396). Има и държави с по 1 заявление: напр. Иран, Египет, Еквадор. Сънародниците ни зад граница могат да гласуват, дори и да не са подали заявление, и да го направят във всяка секция в чужбина. На място попълват декларация, в която заявяват, че няма да гласуват другаде. Предварителното подаване на заявления обаче подобрява организацията и ускоряват процеса по гласуване. Поправка в Изборния кодекс, която ще бъде приложена за първи път за предстоящия парламентарен вот на 11 юли, разреши автоматичното разкриване на секции на местата, където в последните пет години са провеждани избори и са гласували над 100 души. Разкритите автоматично секции до момента са 568. За разкриване на секция извън дипломатическо представителство вече са достатъчни 40 заявления. По предишните правила необходимият брой беше 60.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

През октомври "Ерата на Водолея" в Бургас

 • 24 Сеп 2021
 • 338
От 14 до 17 октомври Бургас отново ще бъде домакин на най-необичайния театрален фестивал в България – „Ерата на Водолея“! За 11 път Община Бургас и фондациите „Театър в куфар“ и „За Родопите“ ще подарят на бургаската публика 4 незабравими дни с едни от най-интересните и провокативни представления в българския театър и танц, заедно с няколко гости от чужбина.

Внимание, преброителите тръгват по домовете!

 • 24 Сеп 2021
 • 262
Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис, съобщиха от НСИ.

Бургас вече е в семейството на зелените градове в Европа

 • 24 Сеп 2021
 • 273
Бургас се присъедини към семейството на зелените градове. Споразумението беше подписано на специална церемония в Брюксел от зам.-кмета по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина.

Нови фитнес уреди до експоцентър "Флора" в Морската градина

 • 24 Сеп 2021
 • 265
Община Бургас монтира нови уреди на фитнеса до Експоцентър „Флора“. Мястото е любимо на малки и големи, бургазлии и гости на града, затова старите уреди вече бяха доста амортизирани и неудобни.

Да почистим Морската градина от фасове!

 • 24 Сеп 2021
 • 253
Тази неделя, 26-ти септември, доброволци – служители на Филип Морис България и Орбико и други желаещи ще почистят Морската градина в Бургас от фасове и други отпадъци.