Външно министерство даде разяснения за вота зад граница

От Външно министерство дадоха брифинг пред медиите с подробна информация за това каква ще бъде организацията на изборите зад граница. Вотът ще се проведе на 11 юли. Сериозна задача е осигуряването на човешкия ресурс за изборите в чужбина, каза Иван Кондов, постоянен секретар и председател на РГ „Избори“. "ЦИК вече излезе с решение относно местата, където ще се провеждат избори, и местата, където ще се отворят секции. Нашите и техните цифри малко се разминават, но това е технически въпрос, който в следващите дни ще бъде изчистен", коментира още Кондов и допълни: „Преди около месец, когато трябваше да изпратим прогнозен бюджет в МС го направихме на база 800 секции. Познали сме бройката. Изглеждат много. Това предствлява една сериозна задача пред нас – логистична, организационна. Особено много ни притеснява въпросът с човешките ресурси. В МВнР, което се занимава и с други дейности, то трябва да се отдели и човешки ресурс, който да се занимава с изборите. Мисля, че ще се справим“. „При анализа на секциите след решението на ЦИК се повдигнаха няколко въпроса. Първият е автоматично отваряне секции от последните 5 години. На някои места просто няма български общности. Надявам се през следващи години да има гъвкавост, сега има секции, които по закон ще трябва да открием. Вторият въпрос е за секциите, които се разкриват на някои курортни места. Ще трябва да отворим секции на места като някои гръцки острови, Доминикана. Това ни затруднява, ще трябва да изпратим членовете на комисиите, това е сериозна логистична задача. Ако на такива места гласуват 100 души, есента на президентските избори ще трябва автоматично да отворим секции там, а сезонът ще е свършил. Големият брой секции създава проблеми с връщането на изборните книжа. Трябва да изпратим куриер – дипломатически, ще ги пренася в ръчния си багаж, така е по закон“, поясни още Кондов.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 89
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 99
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 102
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 138
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 115
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.