Птицевъдството у нас пред колапс?

АПП обединява микро, малки и средни фирми от цяла България, като основните направления на Асоциацията са кокошки носачки за яйца, пилета бройлери за месо и родители на бройлери и на стокови носачки. При себестойност на яйцето от стокови носачки 14-16 стотинки, производителите са принудени да продават на търговците и на магазините на цени, които са с 50 процента по-ниски от себестойността. Това се случва от октомври досега. За птицевъдите не е ясно какво става с цената до крайния потребител, който купува на 25-30 стотинки с ДДС. Птицевъдите в България в момента образуват огромни загуби, особено при яйцата за прясна консумация, каза Божанков. По думите му от началото на 2020 година, когато започна пандемията, пазарните цени на яйцата и месото са започнали да падат, а цените на суровините за фуражите /пшеница , царевица, слънчоглед, соев шрот и олио/, са започнали да се покачват. Слабата реколта през миналата година на тези суровини е покачила допълнително цената за периода от миналата година досега с близо 50 процента. Даниел Божанков даде за пример, че цената на пшеницата в началото на 2020 година е била 250 лева за тон, на соевия шрот -620 лева без ДДС, на царевицата 250 лева, а към момента цените стигат 450 лева за пшеницата, соев шрот - 1000 лева без ДДС и царевицата 480 лева без ДДС. Птицевъдите не могат да спрат своята дейност, защото процесът на отглеждане на стокови носачки и бройлерите е с продължителност повече от година. Загубите за това време стават огромни, а производителите са обвързани с договори и ангажименти към други фирми, както и ангажименти по бизнес- планове по европроекти и планове за извършване на допълнителни дейности за хуманното отношение, посочи Божанков.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

През октомври "Ерата на Водолея" в Бургас

  • 24 Сеп 2021
  • 339
От 14 до 17 октомври Бургас отново ще бъде домакин на най-необичайния театрален фестивал в България – „Ерата на Водолея“! За 11 път Община Бургас и фондациите „Театър в куфар“ и „За Родопите“ ще подарят на бургаската публика 4 незабравими дни с едни от най-интересните и провокативни представления в българския театър и танц, заедно с няколко гости от чужбина.

Внимание, преброителите тръгват по домовете!

  • 24 Сеп 2021
  • 263
Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис, съобщиха от НСИ.

Бургас вече е в семейството на зелените градове в Европа

  • 24 Сеп 2021
  • 274
Бургас се присъедини към семейството на зелените градове. Споразумението беше подписано на специална церемония в Брюксел от зам.-кмета по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина.

Нови фитнес уреди до експоцентър "Флора" в Морската градина

  • 24 Сеп 2021
  • 266
Община Бургас монтира нови уреди на фитнеса до Експоцентър „Флора“. Мястото е любимо на малки и големи, бургазлии и гости на града, затова старите уреди вече бяха доста амортизирани и неудобни.

Да почистим Морската градина от фасове!

  • 24 Сеп 2021
  • 254
Тази неделя, 26-ти септември, доброволци – служители на Филип Морис България и Орбико и други желаещи ще почистят Морската градина в Бургас от фасове и други отпадъци.