Танцьорите от Камено с награди от "Несебърски накит"- 2021г

С една първа и с две трети награди бяха отличени танцьорите от Камено към НЧ „Просвета-1927“ в международния фестивал "Несебърски накит"- 2021г. Събитието стартира на 25 юни 2021 г на Амфитеатъра в Несебър и продължи три дни. Сили и умения премериха колективи от цял свят.НЧ „Просвета – 1927“ участва с 3 колектива в 3 категории - до 12-годишна възраст, до 18-годишна възраст и над 25-годишна възраст. "Децата и младежите от танцовия ансамбъл "Здравец" се подготвяха дълго време за този фестивал. Имаме нови костюми, нова танцова хореография, за нас е голяма чест да бъдем отличени, ние сме единственият град, който спечели три награди! ", каза Димитринка Бакалова, ръководител на ансамбъла и председател на Читалището. Първата награда бе именно за Представителният ансамбъл по автентичен фолклор, които показаха характерни хора от Камено и региона. Организатори и домакини на VII Международния фолклорен фестивал „Несебърски накит” 2021 г. са Община Несебър и Народно Читалище „Яна Лъскова 1905” Несебър.ПФТА „Здравец” е създаден преди 30 години. Той е носител на идеите и продължава традициите на Каменския ансамбъл за народни песни и танци с ръководител Петър Бакалов, основан през 1944 година. През всички тези години той има своето достойно място в културния афиш на страната и чужбина. ПФТА „Здравец” непрекъснато развива и задълбочава връзката между съвременното изкуство и корените на българския фолклор. Репертоарът е изграден от танци впечатляващи с неповторимия си и оригинален стил. Концертите по блестящ начин разкриват българските фолклорни традиции. Изпълненията на танцьорите се отличават с изключителна артистичност. Над 250 възпитаници са минали през ансамбъла, като всеки от тях се е посветил на танцовото изкуство от 10 да 12 години и е оставил ярка диря в развитието на ансамбъла.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

През октомври "Ерата на Водолея" в Бургас

  • 24 Сеп 2021
  • 338
От 14 до 17 октомври Бургас отново ще бъде домакин на най-необичайния театрален фестивал в България – „Ерата на Водолея“! За 11 път Община Бургас и фондациите „Театър в куфар“ и „За Родопите“ ще подарят на бургаската публика 4 незабравими дни с едни от най-интересните и провокативни представления в българския театър и танц, заедно с няколко гости от чужбина.

Внимание, преброителите тръгват по домовете!

  • 24 Сеп 2021
  • 262
Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис, съобщиха от НСИ.

Бургас вече е в семейството на зелените градове в Европа

  • 24 Сеп 2021
  • 272
Бургас се присъедини към семейството на зелените градове. Споразумението беше подписано на специална церемония в Брюксел от зам.-кмета по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина.

Нови фитнес уреди до експоцентър "Флора" в Морската градина

  • 24 Сеп 2021
  • 265
Община Бургас монтира нови уреди на фитнеса до Експоцентър „Флора“. Мястото е любимо на малки и големи, бургазлии и гости на града, затова старите уреди вече бяха доста амортизирани и неудобни.

Да почистим Морската градина от фасове!

  • 24 Сеп 2021
  • 253
Тази неделя, 26-ти септември, доброволци – служители на Филип Морис България и Орбико и други желаещи ще почистят Морската градина в Бургас от фасове и други отпадъци.