Пишат нов график за влакове без закъснения

  • 30 Юни 2021
Новото ръководство на холдинг БДЖ трябва да предложи график за движение на влаковете, който да снижи в голяма степен закъснението им. Това съобщи министърът на транспорта Георги Тодоров по БНТ. „От началото годината се наблюдава тенденция на закъсняване на влаковете – 4710 влака са закъснели. А пътниците очакват да пътуват безопасно, да пристигат навреме и да пътуват комфортно. Нито едно от тези три неща не са налице“, категоричен е той. Министърът е на мнение, че цените ще се покачат тогава, когато се предложи качествено нова услуга. По думите му дори в новите подвижни локомотиви липсва една система за безопасност и така те не кореспондират с европейската практика. „Най-вероятно ще се направи допълнителна поръчка, за да се достави това оборудване, каза Тодоров, но заяви, че не знае колко струва оборудването за всеки един локомотив. Министърът ще настоява в холдинг БДЖ да има много по-строга финансова дисциплина. "Сега можах да си направя пълна картинка на състоянието на холдинга, излязоха вече и одитните доклади в окончателния им вид. След като се запознах с тях, взех това решение да освободя изпълнителния директор и председателя на съвета на директорите, коментира Георги Тодоров. – Не смятам, че трябва да бездействам и да насърчавам недотам доброто оперативно управление на холдинга." Транспортният министър уточни, че има доста задължения, които се формират по отношение на забавяне или неплащане на инфраструктурни такси към Национална компания "Железопътна инфраструктура". Според него те не се плащат или заради липса на финансов ресурс, или заради лошо управление на този финансов ресурс. "Последните години държавата доста направи за холдинг БДЖ, покриха се всички кредити, които имаше към финансовите институции. Стъпките, с които се върви напред от холдинга, в частност и на товарни и на пътнически превози, не са достатъчни и те по никакъв начин не кореспондират с очакванията на обществото", е мнението на Георги Тодоров. Георги Тодоров отчете, че пандемията се отрази доста по-тежко на пътнически превози заради карантини, при които хората спряха да пътуват масово. „При товарните превози тя не се отрази така чувствително", обясни министърът. Той призна още, че заплатите не са достатъчно високи, но и поради тези ниски нива на заплащане има отлив на желание за работа в железниците и машинисти предпочитат да работят в "Метрополитен" вместо в БДЖ. По отношение на работата на Автомобилна администрация и нерегламентирания превоз на пътници Тодоров отбеляза, че от началото на юни била създадена нова организация в изпълнителната агенция. „Нарушенията не мога да кажа, че са по-малко, но има повече наложени санкции на такива, които са заловени“, увери той.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 106
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 94
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 91
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 101
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 59
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.