Кабинетът одобри премахване на отработването в събота

Когато официален празник, с изключение на Великден, съвпадне със събота или неделя, следващият понеделник ще е неприсъствен ден, но няма да има дълги почивки. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, Закона за държавния служител и други специални закони, които бяха одобрени от правителството и са предложени на Народното събрание за приемане, съобщи пресслужбата на кабинета. Предложението е на Министерството на труда. Целта на промените е да се преодолеят недостатъците от досегашната практика на разместване на почивните дни и отработване на обявени за неработни дни в събота. С измененията ще се гарантира равен брой на работните дни през всяка календарна година. Това ще даде възможност на бизнеса да организира по-добре работния процес и ще осигури защита на правата на работещите, мотивират се от кабинета. Със законопроекта се създава възможност работодателят да създава и съхранява част от документите от трудовото досие в електронен вид. Това ще доведе до намаляване на разходите за тяхното създаване, обработка и съхранение, от една страна, а от друга - ще ускори процесите на обмен на документи в предприятието. С оглед осигуряване защита на информацията и създаване на правила за реализиране на тази възможност, Министерският съвет ще определи вида и изискванията за създаването и съхраняването на електронните документи от трудовото досие. Предложението на правителството е законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2017 г. И без дълги уикенди повече почивни дни през 2017 Ако предложението бъде прието от НС, календарът през следващата година все пак ще работи в полза на работещите. Ще го усетим още в началото на годината, когато след официалния неделен 1 януари, ще добавим към почивката понеделник 2 януари. И то без да го отработваме. Бонус почивен понеделник ще получим и на 8 май, тъй като Гергьовден догодина ще празнуваме в събота. През май се очертават още две ваканции - тридневна около 1 май и еднодневна на 24 май. Единствената четиридневна почивка ще е от 14 до 17 април около великденските празници. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 63
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 66
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 113
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 106
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 84
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.