« декември 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

А. Кутев: Раздадени са 8,6 млрд. без обществени поръчки

 • 30 Юни 2021
В строителството има фирми роби и фирми робовладелци, заяви министърът на регионалното развитие Виолета Комитова. Публичните предприятия са похарчили 20 милиарда лева, от които 8,6 милиарда са дадени без обществени поръчки. Става дума за 42-43% от парите, обяви на брифинг в Министерски съвет финансовият министър Асен Василев. Той заедно с колегите си Виолета Комитова, министър на регионалното развитие и Кирил Петков, министър на икономиката дадоха брифинг за установените до момента инхаус процедури, с които кабинетът Борисов-3 е заобикалял стандартните разпоредби в Закона за обществените поръчки. Въпросните милиарди са раздадени в период от малко повече от година - от 1 януари на 2019 г. до 30 април на 2021 г. Според финансовия министър тези 8,6 милиарда, които са дадени без обществени поръчки са равни на общия размер на всички раздадени у нас пенсии за 9 месеца. Асен Василев обяви и че се подготвя промяна в нормативната база тази практика да спре. "Подготвените пари за наши фирми трябва да бъдат върнати в бюджета и да се обявят обществени поръчки. Вече сключените договори трябва да се изпълнят и няма да се прекратяват", посочи той. Според министъра оттук нататък всички възлагания ще са с обществени поръчки. "Ако спрем течовете и неефективното харчене на пари, пари ще има за всичко - и за пенсии, и за здравеопазване, и за образование, и за пътища", каза Асен Василев. Според министъра на икономиката Кирил Петков договорите за ремонт на язовири, за които 136 милиона бяха раздадени от ДКК пред държавното дружество Монтажи са сключени при двойно по-високи цени на бетона в сравнение с пазарните, а транспортът е струвал 5 пъти повече от нормалното. Детската болница не е разплатена в аванс и все няма пари. От 2008 г. няма за актуализация на пенсиите. В същото време за Хемус сме платили 70 процента от цената, а сме получили 4% от трасето", подчерта Асен Василев. "Борисов да каже някой взел ли е подкупи? Да не задава въпроси, а да отговаря", каза говорителят на правителството Антон Кутев. Според строителния министър Комитова всички инхаус поръчки се случват в магистрали, свлачища и други строежи и при тях в пъти може да се надписва сметката, тъй като се извършват при условията на инженеринг - проектирането, строителството и надзора са възложени на едно и също лице. "100 кубика бетон могат да са необходими, а да се отчитат 500. В пътното строителство се е развило явлението фирмено робство. Компания без капацитет взема договор за стотици милиони с изрично изискване да няма подизпълнители. След това тя влиза в ролята си на робовладелец и си взема фирми роби, които да й работят без договор", обясни тя.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Ретро дайвинг на Моста ще има и на този 6 декември

 • 03 Дек 2021
 • 289
Атрактивни демонстрации по ретро дайвинг на Моста ще има и на този 6 декември. Това вече се превръща в никулденска традиция на Сдружение "Приятели на морето - Бургас".

Манастир "Рождество Богородично" край к-с "Меден Рудник"отваря врати за Никулден

 • 03 Дек 2021
 • 215
На 6-ти декември, по случай празника на град Бургас- Никулден, манастир "Рождество Богородично" край к-с "Меден Рудник" ще отвори врати за прием на поклонници.

Кметът Димитър Николов награди отличниците от бургаските училища

 • 03 Дек 2021
 • 228
Със своя заповед кметът Димитър Николов спази традицията и обяви 6 декември - Никулден, за неучебен ден за всички ученици от училищата на територията на община Бургас.

Българка проби на Мис Свят с песен, майстор е на каратето и кикбокса

 • 03 Дек 2021
 • 336
Моделът Ева Добрева се класира с песен на полуфинала в 70-ото юбилейно издание на най-стария и престижен конкурс за красота – „Мис Свят“.

Спортни събития на Никулден

 • 02 Дек 2021
 • 316
Наред с богатата културна програма, Бургас винаги посреща своя празник Никулден с поредица спортни събития. Така ще е и този декември. Движението и спортът са неразделна част от здравословния начин на живот и помагат на хората да остаряват красиво. Така че намирайте време да ги практикувате!