« август 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

А. Кутев: Раздадени са 8,6 млрд. без обществени поръчки

В строителството има фирми роби и фирми робовладелци, заяви министърът на регионалното развитие Виолета Комитова. Публичните предприятия са похарчили 20 милиарда лева, от които 8,6 милиарда са дадени без обществени поръчки. Става дума за 42-43% от парите, обяви на брифинг в Министерски съвет финансовият министър Асен Василев. Той заедно с колегите си Виолета Комитова, министър на регионалното развитие и Кирил Петков, министър на икономиката дадоха брифинг за установените до момента инхаус процедури, с които кабинетът Борисов-3 е заобикалял стандартните разпоредби в Закона за обществените поръчки. Въпросните милиарди са раздадени в период от малко повече от година - от 1 януари на 2019 г. до 30 април на 2021 г. Според финансовия министър тези 8,6 милиарда, които са дадени без обществени поръчки са равни на общия размер на всички раздадени у нас пенсии за 9 месеца. Асен Василев обяви и че се подготвя промяна в нормативната база тази практика да спре. "Подготвените пари за наши фирми трябва да бъдат върнати в бюджета и да се обявят обществени поръчки. Вече сключените договори трябва да се изпълнят и няма да се прекратяват", посочи той. Според министъра оттук нататък всички възлагания ще са с обществени поръчки. "Ако спрем течовете и неефективното харчене на пари, пари ще има за всичко - и за пенсии, и за здравеопазване, и за образование, и за пътища", каза Асен Василев. Според министъра на икономиката Кирил Петков договорите за ремонт на язовири, за които 136 милиона бяха раздадени от ДКК пред държавното дружество Монтажи са сключени при двойно по-високи цени на бетона в сравнение с пазарните, а транспортът е струвал 5 пъти повече от нормалното. Детската болница не е разплатена в аванс и все няма пари. От 2008 г. няма за актуализация на пенсиите. В същото време за Хемус сме платили 70 процента от цената, а сме получили 4% от трасето", подчерта Асен Василев. "Борисов да каже някой взел ли е подкупи? Да не задава въпроси, а да отговаря", каза говорителят на правителството Антон Кутев. Според строителния министър Комитова всички инхаус поръчки се случват в магистрали, свлачища и други строежи и при тях в пъти може да се надписва сметката, тъй като се извършват при условията на инженеринг - проектирането, строителството и надзора са възложени на едно и също лице. "100 кубика бетон могат да са необходими, а да се отчитат 500. В пътното строителство се е развило явлението фирмено робство. Компания без капацитет взема договор за стотици милиони с изрично изискване да няма подизпълнители. След това тя влиза в ролята си на робовладелец и си взема фирми роби, които да й работят без договор", обясни тя.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

30 тона стари мебели дадоха бургазлии за рециклиране

  • 02 Авг 2021
  • 174
Повече от 30 тона стари и непотребни мебели са предадени до този момент в специализирания Център за ремонт и повторна употреба на подобни вещи от домакинствата. Кампанията на Община Бургас стартира това лято.

"Има такъв народ" представя своя проектокабинет

  • 02 Авг 2021
  • 158
Политическото ръководство на парламентарната група на "Има такъв народ" ще представи своя проектокабинет на ръководствата на БСП, "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

Четири престижни ветроходни регати през август в Бургас

  • 02 Авг 2021
  • 138
Бургаското пристанище и Яхт клуб „Порт Бургас” ще бъдат домакини на четири престижни ветроходни регати през август. Ветрилата на лодките от различни класове ще украсяват залива в продължение на почти целия месец, тъй като спортните събития следват едно след друго.

Туристически гигант отмени почивки в България

  • 30 Юли 2021
  • 356
Туристическият гигант TUI канселира почивки до България. Фирмата информира за новата вълна от канселирани почивки, включващи България, Сицилия, Мексико, Джирона и Испания, като някои пътувания са отложени до ноември.

Президентът Румен Радев връчва мандат на "Има такъв народ"

  • 30 Юли 2021
  • 251
Президентът Румен Радев съобщи, че връчва днес проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ". България е изправена пред предизвикателства, които изискват час по-скоро да имаме редовно правителство - заяви Президентът.