Забраната на пластмасови изделия в България ще се забави

  • 30 Юни 2021
8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба се забраняват в целия Европейски съюз от 3 юли. До тази дата, европейската директива от 2019 година, трябва да бъде приложена в националното законодателство на страните-членки. Забраната обхваща чаши, чинии, сламки, бъркалки, клечки за уши, както и дръжките за балони. 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба се забраняват в целия Европейски съюз от 3 юли. До тази дата, европейската директива от 2019 година, трябва да бъде приложена в националното законодателство на страните-членки. Забраната обхваща чаши, чинии, сламки, бъркалки, клечки за уши, както и дръжките за балони. България все още се бави с въвеждането на промяната. Според еколога Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна, това забавяне се дължи най-вече на бездействието на държавните институции. "Тази забрана със сигурност няма да бъде въведена у нас на 3 юли, а доста по-късно. Дълго време държавните институции не предприемаха необходимите стъпки за транспонирането на директивата в родното законодателство, а сега като влязохме във "въртележката" на изборите, процесът ще се забави още повече. В момента сламките, ножчетата и виличките са последна грижа на нашите политици", каза Илиев пред БНР. Според него, за разлика от политиците, обществото се подготвя за тази промяна. "Благодарение на кампаниите, организирани от активисти и различни НПО-та, темата за вредите от пластмасовите изделия за еднократна употреба е на дневен ред сред българското общество. Хората осъзнават необходимостта от ограничаване на пластмасата. Има обаче и такива, които си харесват пластмасовите чашки и чинии", поясни еколога. "В много заведения се използват масово прибори за еднократна употреба, особено след настъпването на пандемията. И тук мисля, че ще възникне голям конфликт с Регионалните здравни инспекции. Защото, освен чинии и чаши, дезинфектантите и маските, също оказват негативно влияние върху околната среда", каза още Илиян Илиев. Той е на мнение, че бизнесът ще се съобрази с мярката, когато тя бъде въведена. Въпреки че ще се забави във времето, рано или късно България ще трябва да направи тази крачка напред, смята Илиян Илиев.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 19
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 58
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 63
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 78
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 49
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.