МВР и прокуратурата с невиждана активност срещу купувачи на гласове

  • 02 Юли 2021
В различни места в страната се провеждат специализирани акции от МВР, а прокуратурата образува стотици преписки. Вчера Районната прокуратура в Кюстендил даде 48 ч. на полицията да събере данни за купуване на гласове в областта, след като през деня вътрешния министър Бойко Рашков даде пресконференция, на която заяви, че "бивш вътрешен министър и бивш областен управител са се срещнали в Кюстендил, за да обсъждат как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в България". Отново вчера от ГЕРБ се оплакаха, че служители на ОДМВР–София област са упражнили натиск върху част от ръководството на ГЕРБ-Костинброд, като са ги "предупредили да не купуват гласове и да не организират корпоративен вот във фирмите си". Днес се провеждат редица акции на полицията в различни места. В Бургаска област бяха задържани девет души за купуване на гласове, а прокуратурата образува две досъдебни производства. Акция имаше и в Горна Оряховица за предотвратяване на търговията с вот. Привикани са 10 мъже, на които са снети обяснения и са им съставени предупредителни протоколи. Междувременно Районната прокуратура в Смолян разпореди на Областната дирекция на МВР отново за 48 часа да събере данни за престъпления против политическите права, след като са получени 4 сигнала от областния управител за упражнен натиск. Само един от сигналите е за предстоящите парламентарни избори, други два се отнасят за предишни избори - през 2015 г. и април 2021 г., а четвъртият е за друг вид престъпление. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че за разлика от предишните избори до момента МВР не е разкрило групи за купуване на гласове. Тя припомни, че за първи път от 10 г. насам МВР не участва в съвместното междуведомствено звено, в което освен прокуратурата е и ДАНС. По-рано днес прокуратурата съобщи, че са образувани 8 досъдебни производства и 125 преписки по сигнали за купуване на гласове. Съпредседателят на "Демократична България" и лидер на ДСБ ген. Атанас Атанасов пък обяви, че МВР не сменя шефове на управления там, където ДПС купува гласове, а всяко районно управление знае кои са дилърите на гласове в региона.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 67
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 101
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 91
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 130
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 118
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.