Хакерска атака забави онлайн преброяването

Хакерска атака ограничи към 11 часа достъпа до системата за онлайн преброяване на Националния статистически институт, съобщиха от ведомството. Работи се по възстановяването на сайта. Това стана в първия ден от началото на процеса, който ще продължи до 3 октомври. Хакерите вече са установени и са блокирани адресите, от които се атакуват сървърите на НСИ, каза председателят на НСИ Сергей Цветарски. От НСИ изключиха да има изтичане на данни и са взети всички мерки за това. "Атаките не са само опит да се извлекат данни. Понякога те са по-скоро, за да блокират системата и тя да не може да работи нормално", обясни Цветарски. Председателят на НСИ отчете голям интерес към започналото в полунощ национално преброяване. Той посочи, че 3571 души са се регистрирали до 7 часа сутринта. Това е 18-то национално преброяване, като първото е през 1871 година. "Ние не се интересуваме от конкретния индивид и от неговите данни, а от обобщените данни", коментира Цветарски. Той увери, че личните данни са защитени със закон. На пресконференция, посветена на преброяването, вицепремиерът Атанас Пеканов призова хората да се включат, по възможност онлайн. Според него само когато бъде събраната достоверна информация за ситуацията в страната, могат да се вземат правилните решения за нейното бъдеще. От НСИ припомниха, че преброяването ще премине на два етапа - електронно самопреброяване (от 7 до 17 септември) и по класическия начин с анкетьори (от 18 септември до 3 октомври). Преброяването е задължително по-закон, като който не се включи е застрашен от глоба от 160 лева. Те ще се налагат от общинските и централните комисии по преброяването. Председателят на НСИ Сергей Цветарски очаква електронно да се преброят около 70% от хората. За втория етап на преброяването, когато 27 хил. преброители тръгват по домовете на хората, които не са успели да се преброят електронно, е изготвен специален медицински протокол. Зам.-председателя на НСИ Диана Янчева поясни, че на преброяване подлежат всички хора, които са на територията страната, като няма значение дали са български, или чужди граждани.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

КОРАБЪТ „БУРГУС“ ЩЕ ПЛАВА ДО ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА, ВИЖТЕ КАК ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ПЪТУВАНЕ

  • 29 Мар 2024
  • 42
Ако за едни наближават обичайните почивни дни, то за други се задава дългоочаквана априлска ваканция.

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 65
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 58
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение:

НАД 1000 БЕГАЧИ ЩЕ МЕРЯТ СИЛИ НА ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МАРАТОН СТАРА ЗАГОРА 2024

  • 29 Мар 2024
  • 65
„До момента справката, която направихме преди минути в регистрационната система показва, че има заявили участие 1049 желаещи. Преминахме мечтаната граница от 1000 участници, около 200 са регистрираните само от град Стара Загора.“

Кметът Иван Алексиев получи пълна подкрепа в предложението си за учредяване на Фонд за развитие на Летище Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 66
С 20 гласа ЗА от 20 присъстващи общински съветници беше прието предложението на кмета на община Поморие Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“.