Хакерска атака забави онлайн преброяването

Хакерска атака ограничи към 11 часа достъпа до системата за онлайн преброяване на Националния статистически институт, съобщиха от ведомството. Работи се по възстановяването на сайта. Това стана в първия ден от началото на процеса, който ще продължи до 3 октомври. Хакерите вече са установени и са блокирани адресите, от които се атакуват сървърите на НСИ, каза председателят на НСИ Сергей Цветарски. От НСИ изключиха да има изтичане на данни и са взети всички мерки за това. "Атаките не са само опит да се извлекат данни. Понякога те са по-скоро, за да блокират системата и тя да не може да работи нормално", обясни Цветарски. Председателят на НСИ отчете голям интерес към започналото в полунощ национално преброяване. Той посочи, че 3571 души са се регистрирали до 7 часа сутринта. Това е 18-то национално преброяване, като първото е през 1871 година. "Ние не се интересуваме от конкретния индивид и от неговите данни, а от обобщените данни", коментира Цветарски. Той увери, че личните данни са защитени със закон. На пресконференция, посветена на преброяването, вицепремиерът Атанас Пеканов призова хората да се включат, по възможност онлайн. Според него само когато бъде събраната достоверна информация за ситуацията в страната, могат да се вземат правилните решения за нейното бъдеще. От НСИ припомниха, че преброяването ще премине на два етапа - електронно самопреброяване (от 7 до 17 септември) и по класическия начин с анкетьори (от 18 септември до 3 октомври). Преброяването е задължително по-закон, като който не се включи е застрашен от глоба от 160 лева. Те ще се налагат от общинските и централните комисии по преброяването. Председателят на НСИ Сергей Цветарски очаква електронно да се преброят около 70% от хората. За втория етап на преброяването, когато 27 хил. преброители тръгват по домовете на хората, които не са успели да се преброят електронно, е изготвен специален медицински протокол. Зам.-председателя на НСИ Диана Янчева поясни, че на преброяване подлежат всички хора, които са на територията страната, като няма значение дали са български, или чужди граждани.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Застудяване от вторник следващата седмица

 • 26 Ное 2021
 • 383
Времето през последния месец в годината ще е есенно-зимно с повече валежи, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев Ще има сериозна промяна на времето от вторник нататък, прогнозира по бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

Цената на тока на борсата се срина с 22%, но е 3 пъти по-скъп тази зима

 • 26 Ное 2021
 • 270
Цената на тока за бизнеса за днес в сегмента „ден напред“, изтъргуван вчера, се срина с над една пета до 424,91 лв., но е с над 3,3 пъти по-висока от същия ден на миналата година, сочат данни от сайта на Българската независима енергийна борса.

Паркинг със зона за отдих в к-с Изгрев

 • 26 Ное 2021
 • 3
 • 289
Стартира изграждане на паркинг със зона за отдих между блокове 3 и 4 в к-с „Изгрев“. Проектът е поискан и съгласуван няколко пъти с техните жители и ще се осъществи по новата общинска програма „Моят град, моят квартал, моята улица".

Шестима бургаски автори в немскоезична антология на съвременната българска поезия

 • 25 Ное 2021
 • 370
Включиха шестима бургаски автори в немскоезична антология на съвременната българска поезия.

Премиерът обеща - без задължителни ваксини и зелени сертификати

 • 25 Ное 2021
 • 363
Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Ще отпаднат и зелените сертификати. Това каза премиерът Стефан Янев.