Нови идеи за сигурността на движение в Айтос

Kметът на Айтос Васил Едрев инициира среща с представители на Инициативния комитет, който организира протестите срещу тежките ПТП-та на ул. "Хаджи Димитър", известен като "пътя на смъртта". Градоначалникът ги запозна с предписанията на Областната комисия, която инспектира пътя на 23 септември. Припомняме, че Комисията с представители на ОДМВР-Бургас, Държавната агенция „Безопасност на движението“ и Областното пътно управление - Бургас обследва опасния участък от пътя Айтос-Руен-Провадия, с цел да търси варианти за контролиране на скоростта и товара на тежките камиони, както и за изграждане на обходен път на Айтос. Представителите на ИК на протестиращите дадоха положителна оценка за част от мерките, други определиха като недостатъчно неефективни, за да гарантират безопасността на пътя. На срещата присъства и Началникът на РУ-Айтос Антон Тонев, който запозна присъстващите с мерките, предприети от полицията. От името на ИК, Галина Димитрова представи предложения, които да гарантират по-голямата сигурност на пътя. Северен обходен път скоро няма да има, затова протестиращите предложиха кръгово движение до Асфалтова база и преди Мастерхаус, легнали полицаи преди пешеходните пътеки по ул. "Хаджи Димитър" и светофар до автогарата. Айтозлии с активна гражданска позиция, кметът и началникът на полицията се обединиха около идеята, независими експерти по пътна сигурност, които днес ще обследват участъка, да преценят кое от тези предложения е възможно и изпълнимо според нормативната уредба. Целта е предложенията да бъдат изпратени до всички ведомства и служби, които пряко отговарят за републиканската пътна мрежа. Кметът на Айтос към АПИ: Не блокирайте доставките и транспорта в града! Не спекулирайте с Общината! В кметския кабинет беше обсъждена и забраната на АПИ от 27 септември т.г. за преминаване на тежкотоварни автомобили над 12 тона по ул. "Хаджи Димитър", която от няколко дни създава сериозни проблеми в града. На кръговото и на КПП Руен има знаци, които забраняват придвижването на тежките автомобили нагоре и надолу по ул. "Хаджи Димитър". Стигна се до патовата ситуация товарните автомобили да не могат да излязат от града. Автомобилите, които идват да зареждат магазините пък не могат да влязат. Забранителните табели станаха проблемни и за бензиностанциите, за бетоновозите, за автобусните превози и т.н.. С писмо до Областно пътно управление-Бургас, кметът поиска да се направи възможното - забранителните знаци да са само за транзитно преминаващите тежкотоварни автомобили. Проблемът беше дискутиран и на редовното заседание на Общинския съвет. Съветници смятат, че няма нужда забраната за камиони над 12 тона да важи в посока нагоре към Руен, тъй като проблемът е единствено към кръговото заради опасния наклон. Мнозинството беше на мнение, забраната да важи само за тразнитно преминаващите, а не за доставчиците.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 85
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 106
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 94
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 120
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.