Започна данъчната кампания за 2022 г.

Днес започва данъчната кампания за 2022 г. Годишна данъчна декларация трябва да подаде всеки, който е получил доходи по извънтрудови правоотношения, напомнят от НАП Бургас. Декларацията може да бъде подадена по електронен път, по пощата или на място, в офисите на приходната агенция. Работилите по граждански договор през 2021 г. подават годишна декларация независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. До трети май подоходна декларация подават земеделските стопани и лицата, които през изминалата година са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина. През март 2022 г., след подаването на данните от работодатели и платци на хонорари, ще бъде пусната и електронната предварително попълнена декларация за доходите, която се подава с Персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2021 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други. Срокът за ползване на 5-процентна отстъпка за ранно деклариране и плащане и през тази година е 31 март. Отстъпката не може да бъде повече от 500 лева. Важно допълнително условие е лицето да няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и до 31 март 2022 г. да бъде внесен целият размер на дължимия за довнасяне данък. Крайният срок за обявяване на доходите е трети май. Годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица са публикувани на сайта на НАП – www.nap.bg. Формуляри за декларирането на доходите са достъпни и в Салона за обслужване на НАП Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 171
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 163
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 169
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 368
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 333
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас