Реформаторският блок върна мандата

Реформаторският блок върна мандата България снимка БГНЕС
Реформаторския блок върна в сряда сутринта третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент. В президентството дойдоха същите хора, които взеха мандата - Борислав Великов (БНД), заместник-председателите на СДС Румен Христов и Костадин Марков, и Александър Христов от БЗНС. Лидерите на партиите от РБ, които подкрепяха правителство, отново не се появиха. Държавният глава Росен Плевнелиев благодари за усилията, които са положили "пред очите на целия народ и цялата нация". "Очевидно конституционната процедура приключва и ние вървим към извънредни парламентарни избори", каза президентът. Румен Христов изрази съжаление, че РБ не е успял да постигне съгласие за съставяне на кабинет. По-късно в сряда президентът Росен Плевнелиев ще каже дали ще назначи служебен кабинет или ще остави сегашното правителство до 22 януари, когато встъпва в длъжност Румен Радев. По-рано през деня заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че искането за повишаване на минималната пенсия на 200 лева е било пречката за създаване на ново правителство в рамките на този парламент. “Стигнахме до компромисен вариант да се увеличи до 180 лв, с 12-13 %. Ответната страна обаче е настоявала за 200 лв. минимална пенсия, което ще утежни бюджета с около 1.3 млрд. лв, ако влезе в сила през януари и 900 млн. лв. ако влезе в сила през април“, каза Цветанов пред бТВ. Позицията на финансовия министър в оставка Владислав Горанов е била, че пенсионният модел не бива да се изменя, но е подкрепил повишаването до 180 лв. Искането за минимална пенсия от 200 лева бе направено от Патриотичния фронт и "Атака". Според Цветанов най-добрият вариант за България е правителството в оставка да работи до 22 януари, когато стъпва в длъжност президентът Румен Радев, който да назначи служебен кабинет. http://www.mediapool.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 139
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 151
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 133
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 171
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 121
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.