Спират асансьорите без "телефон" в кабината

От днес Агенцията за метрологичен и технически надзор ще спира всички асансьори, които нямат вградени устройства за връзка при авария. Изискването е наложено от европейска директива и влезе в сила от началото на тази година. Започват проверките по изпълнението на тези изисквания. Няма да има повече гратисен период, тъй като той беше достатъчен – 2 години и 3 месеца, за да може да се сложат тези разговорни устройства, предупреди пред БНР главният директор на Инспекцията за държавен технически надзор Нели Карипова. По данни на Българската асансьорна асоциация, 90% от асансьорите не разполагат със задължителните устройства за връзка с поддържащите фирми. Изискването е заради безопасността на хората. Така, според бранша, ще се предотвратят часове стоене на заседнали в асансьора хора при авария. Въпреки че вече всеки има GSM, в шахтите на асансьорите не навсякъде има покритие, така че ако някой заседне там, няма как да сигнализира за проблема си. Целта на нововъведението е точно тази липса на обхват да се избегне. Вграденото устройства за връзка при авария представлява един бутон аларма, който се задейства сам, когато асансьорът е заседнал между етажите. Цената на нововъведението се покрива от самите потребители. Устройството струва 200-350 лв., като сумата трябва да бъде разделена между 20, 30 или 40 семейства в един вход. След това поддръжката на телефона за месец ще струва по 5 лв.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Трамвай на приказките се движи вече в София

  • 30 Май 2024
  • 74
Трамвай на приказките се движи по столичните улици.

Мъж и жена са загинали след падане от седмия етаж на хотел в курорта "Слънчев бряг"

  • 30 Май 2024
  • 93
Мъж на 50 години и жена на 44 години са загинали след падане от седмия етаж на хотел в курортния комплекс "Слънчев бряг", съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Бургас.

Министър Стоянов: 156 сигнала за нарушения на изборния процес има към момента в МВР

  • 30 Май 2024
  • 87
Образуваните на етапа досъдебни производства са 70 - над два пъти повече спрямо миналата година

БУРГАСКИТЕ МОТОРИСТИ ЩЕ ЗАРАДВАТ ДЕЦАТА НА 1 ЮНИ

  • 30 Май 2024
  • 84
За седемнадесета поредна година членове на Мото клуб "Морски братя" - Бургас ще участват в празничното отбелязване на 1 юни, Деня на детето.

Контрабандни сексуални стимуланти задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево

  • 30 Май 2024
  • 92
Контрабандни сексуални стимуланти задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево