INSAIT ОБЯВЯВА МАГИСТЪРСКИ СТИПЕНДИИ ЗА ОБЩО 250 000 ЛЕВА ЗА ДАРОВИТИ СТУДЕНТИ ОТ ФМИ НА СУ

Тази сума е осигурена от дарения и включва 5 стипендии на стойност 50 000 лева всяка за период от 18 месеца. Стипендиите насърчават изявени младежи, които да останат и намерят развитие в България в областта на информационните технологии и изкуствения интелект. Основната мисия на INSAIT е да позиционира България като водеща технологична дестинация в световен мащаб, място където се извършват изследвания на най-високо ниво и където се създават високотехнологични компании на базата на тези изследвания. За постигането на тази мисия е ключово изграждането на топ специалисти със силно университетско образование във фундаментални дисциплини като математика и информатика на ниво бакалавър и магистър. Програмата „Логика и алгоритми“ предоставя фундаментални знания в сферата на формалната логика, които са основополагащи за по-нататъшно развитие в редица изследователски направления. Пример за едно от тях е сферата на математически методи за проверка на изправност и сигурност на компютърни програми и изкуствен интелект, сфера с капиталов дял от стотици милиарди и в която INSAIT работи усилено. Напомняме, че INSAIT вече подкрепи двама магистър-студенти в програмата “Логика и алгоритми”, като първият от тях Траян Господинов продължи научната си кариера в INSAIT като докторант в гореспоменатата сфера на математически методи за доказване на ключови свойства на програми. Вторият стипендиант – Люба Конова, също се развива успешно в програмата. Тя е и един треньорите на дамския национален отбор по математика и подготвя момичетата, които ежегодно носят на страната ни редица отличия. Финансовата подкрепа дава възможност тези млади хора да останат и да се развиват в страната, а сега и други ще тръгнат по техния път. Новата инициатива на INSAIT е само част от общите дейности между INSAIT и ФМИ, структури на Софийския университет. Само преди 3 месеца INSAIT обяви стипендиантската програма “Explorer” с бюджет от над 1 милиона лева. Програмата има за цел да задържи талантливите деца в България, като предоставя стипендии от 2 000 лева на месец за целият период на бакалавърското им обучение във ФМИ, специалност “Информатика”. Тази програма, както и магистърските стипендии, които стартират, са осигурени от частни дарения, предимно от технологичния сектор.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Коритарова разпореди спешни мерки за обезопасяване на критични точки по републиканската пътна мрежа

  • 23 Май 2024
  • 606
Регионалният министър настоя за подобряване на координацията между институциите за улесняване на пътуването в дните с натоварен трафик

Публично четене на Библията на открито ще се състои в Русе по случай 24 май

  • 23 Май 2024
  • 615
На 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност, в Русе ще се състои публично четене на Библията на открито.

БУРГАСКИТЕ АРХИТЕКТИ ОРГАНИЗИРАТ КРЪГЛА МАСА И ПРЕДСТАВЯТ КНИГА НА 27 МАЙ

  • 23 Май 2024
  • 625
Регионалните бургаски колегии на Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България организират две събития, които ще се проведат на 27 май в Културен център „Морско казино“.

СВЕТОВНАТА ВОЛЕЙБОЛНА ЗВЕЗДА МАТЕЙ КАЗИЙСКИ ОТКРИВА BEACH ARENA BURGAS НА 1 ЮНИ

  • 23 Май 2024
  • 589
Още една зона за плажни спортове ще се превърне в любима локация за бургазлии и гости на града това лято.