Контрабандно оборудване за изработка на монети откриха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево

Проверката е част от общите действия срещу контрабандата с участието на служители на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Национална агенция за приходите. На 03.05.2024 г. в 20:53 часа на пункта пристига влекач с полуремарке с турска регистрация. Водачът – турски гражданин, предоставя редовни документи за превозваната групажна стока от Турция за Западна Европа. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която са набелязани необичайни плътности в превозвания товар. В хода на контролните действия сред 126-те декларирани колета с групажна стока, са открити недекларирани стоки със специфично предназначение – за изработка на декоративни монети и реплики на стари монети. Установени са недекларирани 9 матрици за изработване на монети с надписи на турски, 10 огнеопорни съда за топене на метал, една гравираща машина, една индукционна пещ, везна, 30 мерки за пръстени и 3 калъпа. На някои от матриците има обозначения за монети с датировка от 1922 г., което би могло да означава, че са предназначени за изработка на реплики на монети, които са извън обращение, но са били платежно средство от конкретната година. Сред недекларираните стоки са открити и кашони с 12 банкнотоброячни машини. На шофьора на камиона е съставен акт по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи. Работата по случая продължава.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Коритарова разпореди спешни мерки за обезопасяване на критични точки по републиканската пътна мрежа

  • 23 Май 2024
  • 607
Регионалният министър настоя за подобряване на координацията между институциите за улесняване на пътуването в дните с натоварен трафик

Публично четене на Библията на открито ще се състои в Русе по случай 24 май

  • 23 Май 2024
  • 616
На 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност, в Русе ще се състои публично четене на Библията на открито.

БУРГАСКИТЕ АРХИТЕКТИ ОРГАНИЗИРАТ КРЪГЛА МАСА И ПРЕДСТАВЯТ КНИГА НА 27 МАЙ

  • 23 Май 2024
  • 626
Регионалните бургаски колегии на Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България организират две събития, които ще се проведат на 27 май в Културен център „Морско казино“.

СВЕТОВНАТА ВОЛЕЙБОЛНА ЗВЕЗДА МАТЕЙ КАЗИЙСКИ ОТКРИВА BEACH ARENA BURGAS НА 1 ЮНИ

  • 23 Май 2024
  • 590
Още една зона за плажни спортове ще се превърне в любима локация за бургазлии и гости на града това лято.