СЪХРАНЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК И ИДЕНТИЧНОСТ ОБСЪЖДАХА УЧИТЕЛИ В КЕЙМБРИДЖ

Добри практики в преподаването на българския език на деца, родени и живеещи в чужбина, обмениха учители от училища от Великобритания, Австрия, Италия, Ирландия и Германия, представители на Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на Педагогическия факултет и на Факултета по образователни науки на университета в Кеймбридж. Домакин на форума беше българското неделно училище „Св. Иван Рилски”, което провежда обучение в Кеймбридж, Питърбороу и Спалдинг. Училището, което е към Дружеството „Българско културно и образователно общество „Св. Иван Рилски”, организира събитието в партньорство с Министерството на образованието и науката по Националната програма „Роден език и култура зад граница“. Организаторите и участниците бяха приветствани от името на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. В международното събитие участваха и представители на съорганизаторите – Асоциацията на българските училища в чужбина, Българското училище „Иван Станчов“ към Посолството на Република България в Лондон и Българското училище „Слово“ в Оксфорд. На събитието присъстваха посланикът на България в Лондон Н. Пр. Тихомир Стойчев, ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. Наталия Витанова, Ваня Балчева, директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН и Йоанна Драгнева от Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Провеждането на форума беше предшествано от отбелязване на десетгодишнината от създаването на неделното училище „Св. Иван Рилски” на 11 май. Честванията започнаха с концерт на учениците „Писмо от България“ със специалното участие на българския женски хор „Нуша“ с диригент Нели Андреева. Отец Добромир Димитров, енорийски свещеник на църковната община „Св. Йоан Рилски“ в Лондон, отправи своите благопожелания в деня на светите братя Кирил и Методий. През тази учебна година МОН подпомага 42 български училища в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Четири от българските неделни училища във Великобритания имат договори с Департамента за езиково обучение към СУ „Св. Климент Охридски“ за провеждане на онлайн тестове за сертифициране на знанията по български език по нива на Общата европейска езикова рамка сред които е Българско неделно училище „Св. Иван Рилски”.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Коритарова разпореди спешни мерки за обезопасяване на критични точки по републиканската пътна мрежа

  • 23 Май 2024
  • 611
Регионалният министър настоя за подобряване на координацията между институциите за улесняване на пътуването в дните с натоварен трафик

Публично четене на Библията на открито ще се състои в Русе по случай 24 май

  • 23 Май 2024
  • 618
На 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност, в Русе ще се състои публично четене на Библията на открито.

БУРГАСКИТЕ АРХИТЕКТИ ОРГАНИЗИРАТ КРЪГЛА МАСА И ПРЕДСТАВЯТ КНИГА НА 27 МАЙ

  • 23 Май 2024
  • 628
Регионалните бургаски колегии на Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България организират две събития, които ще се проведат на 27 май в Културен център „Морско казино“.

СВЕТОВНАТА ВОЛЕЙБОЛНА ЗВЕЗДА МАТЕЙ КАЗИЙСКИ ОТКРИВА BEACH ARENA BURGAS НА 1 ЮНИ

  • 23 Май 2024
  • 594
Още една зона за плажни спортове ще се превърне в любима локация за бургазлии и гости на града това лято.