МИНИСТЪР НАЙДЕН ТОДОРОВ ОТКРОИ ПРОБЛЕМА С ЧАСТ ОТ СТРИЙМИНГ ПЛАТФОРМИТЕ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО РАБОТЯТ БЕЗ ПРЕВОД НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

По-късно пред медии министър Тодоров коментира, че има проблеми с част от платформите за стрийминг на съдържание, които работят в България без превод на български език. По думите на министър Тодоров в рамките на днешното заседание той и колегите му са обсъдили разпространението на тези платформи в ЕС. Българският министър на културата поясни, че има идеи за промяна на европейските правила в тази област - например с въвеждането на изискване част от приходите да бъдат насочвани за производство на европейско съдържание, включително съобразено с регионите на разпространение. Министър Тодоров изтъкна, че основните предизвикателства пред работещите в областта на културата са заплахите, възникнали с пандемията от Ковид-19 и необходимостта да се избегне повторение на отрицателните последици, а също войните в Европа и в близост, които създават предизвикателство за културното наследство, както и развитието на изкуствения интелект. По думите на министър Тодоров навлизането на изкуствения интелект представлява революция, която ще промени начина и представата ни за живота, затова и трябва да бъдем изключително внимателни за посоката на неговото развитие. „Хората в творческия сектор са обезпокоени от навлизането на изкуствения интелект и трябва да ги успокоим. Изкуственият интелект е математика и не може да бъде нещо добро или лошо, това зависи от нас“, подчерта министър Тодоров. Но бе категоричен, че при развитието на изкуствения интелект и използването на материали с авторско право то трябва да се спазва, защото в противен случай се нарушава действащото законодателство. По отношение на дезинформацията, която ни залива, министър Тодоров коментира, че тя е част от провалена култура. В рамките на заседанието на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС Министър Найден Тодоров разговаря с българския еврокомисар Илиана Иванова, с еврокомисар Вера Йоурова, както и с Андреа Майер, държавен секретар по въпросите на културата, изкуствата и гражданските услуги на Австрия. Министър Тодоров проведе и специална среща с министърката на културата на Германия Клаудия Рот. С нея обмениха идеи за развитието на сценичните изкуства в съвременните условия.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Коритарова разпореди спешни мерки за обезопасяване на критични точки по републиканската пътна мрежа

  • 23 Май 2024
  • 608
Регионалният министър настоя за подобряване на координацията между институциите за улесняване на пътуването в дните с натоварен трафик

Публично четене на Библията на открито ще се състои в Русе по случай 24 май

  • 23 Май 2024
  • 616
На 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност, в Русе ще се състои публично четене на Библията на открито.

БУРГАСКИТЕ АРХИТЕКТИ ОРГАНИЗИРАТ КРЪГЛА МАСА И ПРЕДСТАВЯТ КНИГА НА 27 МАЙ

  • 23 Май 2024
  • 626
Регионалните бургаски колегии на Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България организират две събития, които ще се проведат на 27 май в Културен център „Морско казино“.

СВЕТОВНАТА ВОЛЕЙБОЛНА ЗВЕЗДА МАТЕЙ КАЗИЙСКИ ОТКРИВА BEACH ARENA BURGAS НА 1 ЮНИ

  • 23 Май 2024
  • 591
Още една зона за плажни спортове ще се превърне в любима локация за бургазлии и гости на града това лято.