Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаици

Това стана ясно по време на провелата се дискусия на кмета Стефан Радев с общински съветници. Срещата се състоя в Общината по покана на градоначалника. До решението, около което се обединиха всички участници, се стигна след разискване на различни мнения и предложения по темата, както и анализ на пазара на ел. енергия, който по последни данни, бе определен като твърде променлив, динамичен и рисков. Темата отново ще бъде дискутирана през есента, след внимателно проучване на пазара. Идеята за изграждане на фотоволтаичен парк от Общината за собствено потребление се обмисля още от края на 2021 г. Бизнес-проектът предвижда изграждане на две идентични фотоволтаични централи с мощност по 3,5 мегаватчаса. Средствата за едната от тях вече са осигурени от постъпления в размер на 4,8 млн. лева по договор за възмездно право на строеж, припомни кметът Радев. За изграждане на втората ще се използва заем до 5 млн. лева, при изгоден лихвен процент и срок за изплащане от 15 години, 2 от които са гратисен период. Към момента Общината вече разполага със становище от „Електроразпределение Юг“ и окончателен договор за присъединяване към електрическата мрежа, технически проект и разрешение за строеж. „На практика можехме да започнем изграждането още в началото на 2024 г. В същото време ситуацията е динамична - има голяма волатилност на цените на ел. енергията“, посочи Стефан Радев. Той цитира данни от последните месеци за средната цена на търгуваната електроенергия на българския пазар. Цифрите, по думите му, пораждат редица въпроси, неясноти и колебания дали Общината да продължи работата по този проект. Към мнението му в тази връзка се присъединиха и общинските съветници. В рамките на продължилите дискусии около различни алтернативи, бе решено временно отлагане на дейностите по изграждане на фотоволтаичния парк. Обсъждането ще продължи наесен, като Общината остава отворена за предложения и мнения, увери кметът Стефан Радев.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Коритарова разпореди спешни мерки за обезопасяване на критични точки по републиканската пътна мрежа

  • 23 Май 2024
  • 612
Регионалният министър настоя за подобряване на координацията между институциите за улесняване на пътуването в дните с натоварен трафик

Публично четене на Библията на открито ще се състои в Русе по случай 24 май

  • 23 Май 2024
  • 619
На 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност, в Русе ще се състои публично четене на Библията на открито.

БУРГАСКИТЕ АРХИТЕКТИ ОРГАНИЗИРАТ КРЪГЛА МАСА И ПРЕДСТАВЯТ КНИГА НА 27 МАЙ

  • 23 Май 2024
  • 629
Регионалните бургаски колегии на Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България организират две събития, които ще се проведат на 27 май в Културен център „Морско казино“.

СВЕТОВНАТА ВОЛЕЙБОЛНА ЗВЕЗДА МАТЕЙ КАЗИЙСКИ ОТКРИВА BEACH ARENA BURGAS НА 1 ЮНИ

  • 23 Май 2024
  • 596
Още една зона за плажни спортове ще се превърне в любима локация за бургазлии и гости на града това лято.