« октомври 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ЕК излиза с доклад за България след 10 г. наблюдение

Европейската комисия ще представи утре докладите за България и за Румъния по механизма за сътрудничество и проверка, съобщи говорител на институцията. Предвижда се докладите да оценят напредъка на двете държави от въвеждането на механизма преди 10 години. Говорителят отбеляза, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вече изрази неколкократно очакването механизмът да бъде прекратен до края на мандата на комисията през 2019 г. Десетата годишнина е подходящ случай за това, добави той, цитиран от БТА. В миналогодишния си доклад ЕК изрази очакването нашата страна да доразвие предприетите мерки за подобряване на надеждността на случайното разпределение на делата и на назначенията в съдебната система. Комисията препоръча реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) чрез необходимите изменения в Закона за съдебната власт. Докладът отбелязваше нуждата от постигането на резултати, показващи прозрачно и последователно вземане на решения от ВСС по назначенията, при ясни стандарти за професионални качества и етика. Препоръката за осъвременяване на българските наказателни закони също остана в сила. Препоръчваше се цялостна реформа на наказателната политика в съответствие с идеите, заложени в стратегията за реформа на съдебната система. Българските власти бяха призовани да продължат с реформите на ключови части от съдебната система, като бъдат предвидени подходящи промени на съдебната карта, прилагане на електронното правосъдие, ясни стандарти за дисциплинарните производства и постоянство в реформата на прокуратурата. ЕК препоръча изготвянето на независима оценка на дисциплинарната практика на ВСС в периода след 2012 година. По отношение на борбата с корупцията комисията очерта задачата за бързо повторно разглеждане от Народното събрание на предложенията на правителството за нов закон. Комисията настоя и за продължаване на действията за справяне с корупцията сред редовите служители на МВР. В областта на борбата с организирана престъпност се посочваше, че България трябва да постигне резултати с налагането на окончателни присъди. ЕК очакваше още приемането на подобрения в Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. Неотдавна Висшият съдебен съвет предприе инициатива за разговор със зам.-генералния секретар на ЕК с ресор Механизъм за сътрудничество и оценка Параскеви Мишу и настояха да отпадне мониторингът над България. Председателят на ВКС Лозан Панов, който също участва в срещата, обаче заяви, че е необходимо той да продължи, защото доверието на обществото в правосъдната власт не е достатъчно високо. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Петима ранени при нападение с нож в Манчестър

  • 11 Окт 2019
  • 272
Петима души бяха намушкани днес с нож в търговски център в северния английски град Манчестър, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Нападението е извършено в мола "Арндейл" в центъра на града. Той бе евакуиран и полицията го претърсва.

Петима ранени при нападение с нож в Манчестър

  • 11 Окт 2019
  • 35
Петима души бяха намушкани днес с нож в търговски център в северния английски град Манчестър, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Нападението е извършено в мола "Арндейл" в центъра на града. Той бе евакуиран и полицията го претърсва.

Почина първият човек, излязъл в открития космос

  • 11 Окт 2019
  • 195
На 85 годишна възраст почина първият човек, излязъл в открития космос - съветският космонавт Алексей Леонов. Той извършва своето историческо постижение на на 18 март 1965 г.

Евролидерите ще обсъдат налагането на санкции срещу Турция

  • 11 Окт 2019
  • 195
Въпросът за европейски санкции срещу Турция след офанзивата й срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия - съюзници на Запада в борбата с джихадистите, "ще бъде обсъден идната седмица в Европейския съвет", заяви днес френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален.

Рим преговаря да изпраща боклука си в България

  • 10 Окт 2019
  • 235
Властите в италианската столица Рим, която от няколко години се задръства от боклук заради недостатъчен капацитет за обработката му, са започнали преговори с България да поеме част от римските отпадъци, съобщи Нова телевизия.