« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ЕК излиза с доклад за България след 10 г. наблюдение

Европейската комисия ще представи утре докладите за България и за Румъния по механизма за сътрудничество и проверка, съобщи говорител на институцията. Предвижда се докладите да оценят напредъка на двете държави от въвеждането на механизма преди 10 години. Говорителят отбеляза, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вече изрази неколкократно очакването механизмът да бъде прекратен до края на мандата на комисията през 2019 г. Десетата годишнина е подходящ случай за това, добави той, цитиран от БТА. В миналогодишния си доклад ЕК изрази очакването нашата страна да доразвие предприетите мерки за подобряване на надеждността на случайното разпределение на делата и на назначенията в съдебната система. Комисията препоръча реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) чрез необходимите изменения в Закона за съдебната власт. Докладът отбелязваше нуждата от постигането на резултати, показващи прозрачно и последователно вземане на решения от ВСС по назначенията, при ясни стандарти за професионални качества и етика. Препоръката за осъвременяване на българските наказателни закони също остана в сила. Препоръчваше се цялостна реформа на наказателната политика в съответствие с идеите, заложени в стратегията за реформа на съдебната система. Българските власти бяха призовани да продължат с реформите на ключови части от съдебната система, като бъдат предвидени подходящи промени на съдебната карта, прилагане на електронното правосъдие, ясни стандарти за дисциплинарните производства и постоянство в реформата на прокуратурата. ЕК препоръча изготвянето на независима оценка на дисциплинарната практика на ВСС в периода след 2012 година. По отношение на борбата с корупцията комисията очерта задачата за бързо повторно разглеждане от Народното събрание на предложенията на правителството за нов закон. Комисията настоя и за продължаване на действията за справяне с корупцията сред редовите служители на МВР. В областта на борбата с организирана престъпност се посочваше, че България трябва да постигне резултати с налагането на окончателни присъди. ЕК очакваше още приемането на подобрения в Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. Неотдавна Висшият съдебен съвет предприе инициатива за разговор със зам.-генералния секретар на ЕК с ресор Механизъм за сътрудничество и оценка Параскеви Мишу и настояха да отпадне мониторингът над България. Председателят на ВКС Лозан Панов, който също участва в срещата, обаче заяви, че е необходимо той да продължи, защото доверието на обществото в правосъдната власт не е достатъчно високо. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 198
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 244
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 257
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 255
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 231
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение