« септември 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ЕК излиза с доклад за България след 10 г. наблюдение

Европейската комисия ще представи утре докладите за България и за Румъния по механизма за сътрудничество и проверка, съобщи говорител на институцията. Предвижда се докладите да оценят напредъка на двете държави от въвеждането на механизма преди 10 години. Говорителят отбеляза, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вече изрази неколкократно очакването механизмът да бъде прекратен до края на мандата на комисията през 2019 г. Десетата годишнина е подходящ случай за това, добави той, цитиран от БТА. В миналогодишния си доклад ЕК изрази очакването нашата страна да доразвие предприетите мерки за подобряване на надеждността на случайното разпределение на делата и на назначенията в съдебната система. Комисията препоръча реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) чрез необходимите изменения в Закона за съдебната власт. Докладът отбелязваше нуждата от постигането на резултати, показващи прозрачно и последователно вземане на решения от ВСС по назначенията, при ясни стандарти за професионални качества и етика. Препоръката за осъвременяване на българските наказателни закони също остана в сила. Препоръчваше се цялостна реформа на наказателната политика в съответствие с идеите, заложени в стратегията за реформа на съдебната система. Българските власти бяха призовани да продължат с реформите на ключови части от съдебната система, като бъдат предвидени подходящи промени на съдебната карта, прилагане на електронното правосъдие, ясни стандарти за дисциплинарните производства и постоянство в реформата на прокуратурата. ЕК препоръча изготвянето на независима оценка на дисциплинарната практика на ВСС в периода след 2012 година. По отношение на борбата с корупцията комисията очерта задачата за бързо повторно разглеждане от Народното събрание на предложенията на правителството за нов закон. Комисията настоя и за продължаване на действията за справяне с корупцията сред редовите служители на МВР. В областта на борбата с организирана престъпност се посочваше, че България трябва да постигне резултати с налагането на окончателни присъди. ЕК очакваше още приемането на подобрения в Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. Неотдавна Висшият съдебен съвет предприе инициатива за разговор със зам.-генералния секретар на ЕК с ресор Механизъм за сътрудничество и оценка Параскеви Мишу и настояха да отпадне мониторингът над България. Председателят на ВКС Лозан Панов, който също участва в срещата, обаче заяви, че е необходимо той да продължи, защото доверието на обществото в правосъдната власт не е достатъчно високо. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Президентът Радев: Независима България означава справедливост, развитие, европейска перспектива

  • 22 Сеп 2019
  • 42
И преди столетие, и днес независима България означава справедливост, развитие, европейска перспектива. Това написа президентът Румен Радев в профила си във фейсбук.

Светът стачкува с призиви за действия срещу климатичните промени

  • 20 Сеп 2019
  • 202
В целия свят се провеждат масови демонстрации (глобална стачка) с призив за повече действия в борбата с климатичните промени, организирани от протестното движение "Петъци за бъдещето". Проявите ще продължат цяла седмица.

Пентагонът обяви клипове на НЛО за автентични

  • 20 Сеп 2019
  • 166
Преди по-малко от две години в интернет се появиха клипове, на които пилоти на американския изтребител F/A-18 записват неидентифициран летящ обект. Два от клиповете са заснети в периода декември 2017 г. - мерат 2018 г., но има и такъв от 2004 г.

Водачите на тротинетки - задължително с каска и книжка

  • 20 Сеп 2019
  • 167
Министерството на вътрешните работи е готово с нов проект на нормативен акт, който да регламентира придвижването с електрически тротинетки по улиците у нас. Водачите на електрически тротинетки трябва да имат задължително книжка, каска и светлоотразителни елементи по дрехите си.

Прокуратурата публикува още доказателства срещу Николай Малинов

  • 20 Сеп 2019
  • 148
Специализираната прокуратура публикува още документи от разследването за шпионаж срещу председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, стана ясно от съобщение изпратено до медиите. Малинов е с мярка "парична гаранция" от 50 хил. лв., която е внесена от него.