« септември 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Днес е Трифоновден

Днес е ден за почит към св. мъченик Трифон Апамейски. Рядко един светец, какъвто го знаем по житие, се различава чак толкова от народната представа за него. Роден е в римска Мала Азия, в село Комсада, близо до гр. Апамия. Още като юноша бил праведен, набожен и способен на лечителски чудеса. Бил 30-ина-годишен когато го застигнала мъченическа смърт – през 256-та. Пред палачите се отличил с хладнокръвие, кураж и непоколебима вяра: „Ти ме заплашваш с огън, който се гаси. Аз пък предупреждавам вас, неповярвалите, за опасността от вечен огън, който не се гаси... Познай истинския Бог, за да не се разкайваш, когато се намериш във вечния огън!”. По стар стил Трифоновден е честван на 14 февруари и сезонните особености около тази дата са създали на светеца „втори облик”, по-ярък и по-популярен от оригиналния. В средата на февруари условията обикновено са подходящи, за да започне пролетната резитба на лозята. Неслучайно това е времето на колоритни „магии” за плодородие, практикувани много векове, живи и днес. И разговорно Трифон е изгубил задължителното „свети”, споменават го с фамилиарност, невиждана в отношението към Св. Георги например. Той е Трифон Зарезан, той е жизнерадостен „магьосник” на лозята, виното и пролетта, а иконите то представят с лозарски косер в ръка. Фолклористите проследяват неговото родословие векове преди Христа – до почитания от траките весел и буен бог Дионис с неговите превъплъщения като Сабазий и Загрей. Неизменно честван, Трифон Зарезан е много български, не току-тъй вече четвърт век всяка зима бурни спорове го противопоставят на „вносния” Св. Валентин *, почитан в други краища на християнския свят също на 14 февруари. Традицията е устойчива и многолика. Празникът, посвещаван също на Трифон Зарезой или Трифон Пияница, слави прехода от зима към пролет. Ето една от хоровите благословии на празника, записани от изследователи: "Да даде Св. Трифон, да даде голям род, берекет, да напълним корабите с грозде, да напълним буриите с вино, да продадем виното на добра цена, и да не стане на оцет." И в ритуалите има лозови пръчки – свити на венец или натопени в менче вино, мъжки песни и мъжки трапези в лозята, както и избор на Цар на лозята, следван от гощавка в неговия дом. А тъй като един ден е малко за всичко това, са възникнали т.нар. Трифунци – те събират в общ природен дух и настроение Трифоновден и следващите два дни – Сретение Господне и Симеоновден. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Президентът Радев: Независима България означава справедливост, развитие, европейска перспектива

  • 22 Сеп 2019
  • 36
И преди столетие, и днес независима България означава справедливост, развитие, европейска перспектива. Това написа президентът Румен Радев в профила си във фейсбук.

Светът стачкува с призиви за действия срещу климатичните промени

  • 20 Сеп 2019
  • 199
В целия свят се провеждат масови демонстрации (глобална стачка) с призив за повече действия в борбата с климатичните промени, организирани от протестното движение "Петъци за бъдещето". Проявите ще продължат цяла седмица.

Пентагонът обяви клипове на НЛО за автентични

  • 20 Сеп 2019
  • 161
Преди по-малко от две години в интернет се появиха клипове, на които пилоти на американския изтребител F/A-18 записват неидентифициран летящ обект. Два от клиповете са заснети в периода декември 2017 г. - мерат 2018 г., но има и такъв от 2004 г.

Водачите на тротинетки - задължително с каска и книжка

  • 20 Сеп 2019
  • 163
Министерството на вътрешните работи е готово с нов проект на нормативен акт, който да регламентира придвижването с електрически тротинетки по улиците у нас. Водачите на електрически тротинетки трябва да имат задължително книжка, каска и светлоотразителни елементи по дрехите си.

Прокуратурата публикува още доказателства срещу Николай Малинов

  • 20 Сеп 2019
  • 144
Специализираната прокуратура публикува още документи от разследването за шпионаж срещу председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, стана ясно от съобщение изпратено до медиите. Малинов е с мярка "парична гаранция" от 50 хил. лв., която е внесена от него.