« юли 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Договорени са 30% и са изплатени 7% от оперативните програми на ЕС

Общото договаряне по оперативните програми на ЕС е 30 процента от бюджета им и с около седем процента реално изплатени средства в края на 2016 година. Това съобщи във вторник Малина Крумова, служебен заместник министър-председател по европейските фондове. Тя открои доста доброто изпълнение на някои от оперативните програми. Например, оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", където вече са договорени 44 процента от планираните средства и са разплатени 12 процента от тях. В оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" са договорени 43 процента, а реално изплатените средства са девет процента, оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е с 37 процента договорени и 10 процента реално изплатени средства. Оперативната програма за развитие на селските райони също се развива добре, там са договорени 17 процента и реално изплатени суми в размер на 6,5 процента от бюджета, добави Крумова. По думите й миналата година е била доста активна за управляващите органи, които е трябвало да отчитат свършеното през предходния програмен период /2007 - 2013 г./ и същевременно да гарантират разработването на системи за управление и контрол на новия програмен период. Задачите които си поставяме, са да затворим в рамките на нашето управление всички предварителни условия за усвояването на еврофондовете. Изключение прави единствено предварителното условие по инфраструктурата за научни изследвания и иновации, тъй като е необходимо приемането от Народното събрание на Стратегията за развитие на научните изследвания, каза Крумова. Може да има забавяния и в сектор "Транспорт" тъй като средствата при нея са свързани с приемането на "Интегрирана транспортна стратегия 2030", която е в процес на разработка. Друга наша задача е опростяването на правилата и процедурите за изпълнението на проектите по еврофондовете, добави служебният вицепремиер. Това е от ключово значение за намаляване на административната тежест за бенефициентите и улеснява достъпа да европейските средства. Искаме да продължим добрия диалог с Европейската комисия, каза Крумова. Заместник министър-председателят по европейските фондове няма заместник-министри и ще продължи да работи с колегите, с които съм работила досега. По думите й те са се доказали като професионалисти и експерти. България не е втора категория държава в ЕС, каза Крумова в отговор на журналистически въпрос. България получава повече финансиране от други държави-членки спрямо БВП или населението на страната, добави тя. В Гранитната зала на МС във вторник се провежда второто заседание на Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство. Основните теми, които Комитетът разглежда, са финансовото изпълнение на програмите, прилагането на държавните помощи, допълняемостта между различните интервенции на европейските структурни и инвестиционни фондове, изпълнението на финансовите инструменти и ефектите от тях и др. http://www.mediapool.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Ниски пенсии и в богата Германия?

  • 03 Юли 2020
  • 0
В богата Германия: 40 години стаж, под 1000 евро пенсия. Защо и как евъзмжоно да се случва така?

От 15 септември: повече часове по математика и география в училище, по-малко по чужди езици

  • 03 Юли 2020
  • 21
Класическата гимназия, професионалните, спортните училища и тези по изкуствата ще могат сами да преразпределят част от часовете.

Васил Божков осъди на първа инстанция комисията по хазарта

  • 03 Юли 2020
  • 16
Обвиняемият бизнесмен е успял да осъди на първа инстанция Държавната комисия по хазарта заради отнетия лиценз на "Еврофутбол". Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Бургас домакин на финала на националното състезание за финансиране на стартъпи

  • 03 Юли 2020
  • 27
Националното състезание за стартиращи компании дава шанс на иновативните проекти да бъдат финансирани в първия етап от развитието си. Фондът за дялови инвестиции Innovation Capital стартира своята дългоочаквана акселераторска програма - XLRadar, която ще подпомага стартъпи.

1 000 емоционални снимки от времето в пандемията в Бургас вече са в държавен архив

  • 03 Юли 2020
  • 25
Община Бургас предаде на Държавния архив 1 000 снимки, които отразяват периода на карантината, наложена заради разпространението на коронавируса. Инициативата "Фотоархив на Covid -19" стартира по време на извънредното положение, а направените кадри показват как пандемията промени начина на живот на всеки човек.