« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Еврофондовете за образование и наука пред спиране заради нередности при Кунева

Плащанията по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са временно спрени заради нередности в управлението й. Те са установени по време на проверка от Европейската комисия през октомври 2016 г. Евроекспертите дават препоръки на българските власти, които трябва да бъдат изпълнени. В противен случай е заплашено спирането на средствата по програмата, докато това не се случи. Това става ясно от писмо, разпространено по електронната поща с подател Silent Witness. С над 350 млн. лв. по оперативната програма бившият вицепремиер и министър на образованието Миглена Кунева предвиждаше да бъдат изградени и усъвършенствани четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности. В предупредителното писмо от Брюксел пише, че липсва прозрачност, няма конкуренция при избора на външни експерти, а оценката на индикаторите за възможни измами е неадекватна. По-рано днес пред БНТ попитана за програма "Наука и образование за интелигентен растеж" бившият вицепрмиер Меглена Кунева каза, че отговорността й е била да осигури цикъл от действия в рамките на 10 месеца и да се стабилизира системата, да се акредитира и ускори оперативната програма. "Направихме всичко необходимо и сега проф. Денков може да стартира с успех", каза още Кунева. "Проф. Денков като мой заместник участваше в определянето на критериите, по които ще се оценяват проектите, в критериите за подбора на фирмите оценители, помните, че удължихме и срока. Сега имаме надежда, че тези проекти ще бъдат успешни и съм спокойна, че новият министър ще се справи", каза още Кунева. На въпрос за одита на оперативната програма, тя посочи, че още в началото е споделила притесненията си във връзка с откритите от нейния екип 10 милиона лева за ромските проекти, които са били спечелени от фирми, регистрирани месец преди започването на програмата, на един адрес. "Тогава направихме вътрешно разследване, наложиха се дисциплинарни наказания, пуснахме сигнал до Прокуратурата и дори поех лично програмата, за да я предпазя от всякакви намеци за злоупотреби и корупция, каза Кунева. По думите й, проверката тогава е била много важна, защото е осъществена превенция и спиране на проектите, за да не отидат средствата не по законното предназначение. Моята задача като министър беше административна - да спра подобни течове и точно това направих. Оттам нататък нещата са в ръцете на съдебната власт", заяви още Кунева. http://www.mediapool.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 219
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 255
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 201
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 250
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 218
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.