10 думи, които да спрем да използваме

Общуването ни с другите се променя непрекъснато. Повече си пишем, по-малко говорим, все по-често срещите ни са онлайн и все по-рядко се виждаме очи в очи. Книгите, които четем, намаляват, скъсяваме думите, променяме начина си на говорене и след всичко се оказва, че речникът ни става все по-беден. Има думи, които трайно са се наместили в изказа ни, а е нужно да се отървем от тях. Ето кои са най-често срещаните думи, които е хубаво да използваме по-рядко: 1. В смисъл Използва се непрекъснато, а иронията е, че няма никакъв смисъл от това да поясняваш нещо с "в смисъл". Явно липсата на подходящи думи, с които да обясниш нещо, е причината за честото му използване. Повечето хора дори не осъзнават колко често го казват. 2. Мерси Не може да говорим на някого на "Вие" и в следващия момент, когато направи нещо за нас, да му кажем "мерси". Няма нищо лошо в думата, но много по-хубаво е, ако БЛАГОДАРИМ. 3. Викам Много често, когато някой се опита да пресъздаде диалог, се започва: "Аз викам "После ще се видим" и той ми вика, че няма да може. Аз викам, че по-късно ще се чуем тогава и му викам да не забрави да си вземе ключовете." 4. В предвид 90/100 от хората смятат, че е правилно да кажеш, че имаш нещо в предвид. Думата "предвид" е достатъчна сама по себе си и "в"-то отпред е напълно излишно и неправилно. 5. Човек (като обръщение) Все по-често се случва да чуваме разговори, в които присъства това обръщение. "Човеек, да знаеш какво стана вчера" или "Хич не ми се разправя, човек." 6. Междувпрочем Познайте, такава дума няма! Някои хора смятат, че звучи по-интелигентно и завъртяно и затова я използват непрекъснато. 7. Сори Оказва се, че и малки и големи все по-често използват "сори" вместо "извинявай". Не изглежда никак добре голям човек да ти се извини по този начин. 8. Нали "Казвам му аз, нали, че ще почвам нова работа. И нали си ме знаеш, даже и заплатата си каза. Викам му нали, че почвам от утре и той се зарадва." Паразитна дума, която доста дразни тези, на които се налага да я чуват. 9. Кофти Все по-често тази дума се използва и то не само от тинейджърите, ами и от големи хора, на които никак не им отива. На всяка неприятна ситуация на света явно може да се отговори с "Кофти!" 10. Фактически Абсолютно ненужна дума, която не носи никакъв смисъл, а само запълва липсата на подходящи думи и показва липсата на богат речник. © Actualno.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 86
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 106
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 94
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 136
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 123
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.