« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Почитаме паметта на Апостола - 144 години от обесването на Васил Левски

Днес почитаме паметта на Апостола на свободата - Васил Левски. Тази година се навършват 144 години от смъртта му. Васил Иванов Кунчев, станал известен като Левски и Апостола на свободата, е обесен на 18 февруари 1873 г. в околностите на София. Той е заловен от турската полиция на 26 декември 1872 г. до Къкринското ханче (източно от Ловеч), като все още има спорове дали е бил предаден, или това става случайно. Левски е осъден на смърт чрез обесване в процес. Има разминаване между датата на смъртта на Левски - 18 февруари, която тя се отбелязва в редица градове, включително и в родното му Карлово, и почитането на кончината му в по-голямата част от страната - 19 февруари. Апостолът увисва на бесилото, издигнато в покрайнините на София, на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19-и – тогава той още не е навършил 36 г. В Бургас в Приморски парк беше отслужена заупокойна молитва и признателните бургазлии поднесоха венци и цветя. Програмата за честване паметта на Апостола включва прожектиране на документалния филм "Левски пред съда на Портата и историята" от 12.00 часа в Културен център "Морско казино", зала "Георги Баев". Той разказва защо и как през есента на 1872 г. турските власти разкриват комитетската мрежа на българската освободителна организация, разказва за хода, резултатите и отзвука на последвалия съдебен процес срещу Левски и неговите сподвижници в края на 1872 г. и началото на 1873 г. Основен акцент във филма пада върху значимото му място и роля в тези събития, за действията на Левски преди залавянето му, за пътя от Къкрина към София и най-вече за поведението му пред посрещналите го със смесени чувства султански съдници. Лентата е предоставена от "Булфилм" ООД. Сценарият е на проф. д.и.н. Дойно Дойнов, режисьор е Андрей Алтъпармаков, а оператор Стефан Алтъпармаков. Филмът се излъчва като част от цялостната програма, организирана тази седмица от Община Бургас в памет на Апостола. Левски е големият идеолог и неуморният организатор на българската национална революция. Неговите политически и държавнически виждания следват духа на най-доброто от европейските демократични принципи. На този ден нека си припомним някои от най-известните цитати на Апостола на свободата: - "Дела трябват, а не думи"; - "Ако ли от нийде не иде помощ, работата си е работа"; - "Трябва да бързаме, няма кой да ни чака"; - "Работим чисто български и не искаме да се водим по никого извън Българско"; - "Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!"; - "Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре"; - "Всичко се състои в нашите задружни сили, срещу тях не може да противостои и най-силната стихия";

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 34
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 38
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение

Безплатно мобилно приложение в помощ на пострадалите от домашно насилие „Помогни ми“

  • 18 Апр 2024
  • 50
Безплатното мобилно приложение в помощ на пострадалите от домашно насилие „Помогни ми“ може да се изтегли от App Store и от Google Play.

Министърът на културата Найден Тодоров посети изложбата „Франц фон Щук"

  • 18 Апр 2024
  • 46
Между светлината и мрака“, която се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и фондация „Лъчезар Цоцорков“.