Модули при матурите през месец май

Три месеца остават до матурите. За първи път в редовната сесия през месец май тестовете ще бъдат разделени на два или три модула. Мярката вече беше приложена от просветното министерство, но на поправителната сесия през септември миналата година и доведе по значително по- малко преписване. Важни разяснения как технически ще се проведат матурите на модули даде новият заместник-министър за средното образование Мария Гайдарова. Всички изпити остават от по 4 часа. Матурата по български език и литература ще бъде от три модула. Първият модул ще бъде от въпроси със затворени отговори. След като го решат учениците предават листа с отговорите си, той се запечатва и те вече не могат да работят по този модул. Вторият модул ще бъде от въпроси със свободни отговори, той също се предава и запечатва. Третият модул е писане на интерпретативно съчинение. На изпита по български език може да се излиза само по време на третия модул, тъй като той е от 2 часа, но след час и половина писане и защото е преценено, че тема не може да се диктува по телефона. На три модула освен матурата по български се разделят и матурите по френски, немски, руски, испански, италиански, история и философия. При тях важат същите правила и продължителност, както при матурата по български. В отделна група са матурите по английски език и география – тук първият модул е един час, а втория и третия са по час и половина и учениците нямат право да излизат от стаята по време на модулите. Има и трета група от предмети – математика, химия, биология и физика, които са само на два модула. При тези предмети не се пише тема и затова няма трети модул, учениците могат да излизат от стаята по време на втория модул. При всички матури обаче, ако ученикът напусне сградата няма право да се върне и да продължи. Сутринта модулите ще се подават към училищата един след друг, а не наведнъж. Остават и другите правила за сигурност – родителите могат да присъстват в училищата, ще има видео наблюдение и квестори.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 41
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 49
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 58
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 285
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 250
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас