Прекалено строг еврорегламент застрашава енергетиката

Служебният заместник-министър на енергетиката Константин Делисивков изрази опасения за енергийния отрасъл в България по повод силно завишени изисквания на ЕС. Загрижени сме за случващото се. Работим в тясно сътрудничество и активно подкрепяме всички ангажирани институции в защита на националния интерес при предстоящата промяна на референтния документ за най-добри налични техники за големите горивни инсталации, каза служебният заместник-министър на енергетиката Константин Делисивков по време на кръгла маса, посветена на проблема, организирана от КНСБ. Както вече е известно, предстои промяна на референтния документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации, съобщава сайтът на Министерството на енергетиката. Документът разглежда инсталации с входяща мощност над 50 Мегавата. Обхванати са всички видове конвенционални централи, както и индустриални горивни инсталации, използващи конвенционално гориво (въглища, биомаса, торф, течни и газообразни горива, отпадъци). Очаква се документът да бъде гласуван на 28 април тази година от специална комисия, създадена от страните-членки в рамките на чл. 75 на Директива 2010/75/ЕС относно емисиите от промишлеността (Директивата за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването). Водещо ведомство, представляващо националната позиция при гласуването, е Министерството на околната среда и водите. Заложените в референтния документ стойности за емисиите на живак, азотни оксиди и серен диоксид от централите, изгарящи въглища, е много трудно да бъдат постигнати и поставят под риск развитието на въгледобива и енергетиката както в страната, така и на европейския континент като цяло. Участниците в дискусията се обединиха около становището, че приемането на документа би поставило енергийния сектор пред значителни трудности и би застрашило функционирането на част от мощностите. Освен сериозни социално-икономически негативи, свързани със загуба на работни места във въгледобива и свързаните с него индустрии и намаляване на икономическия растеж, това крие риск и за националната сигурност на страната. По данни на синдикатите прекият ефект от новите мерки ще се изразява в отпадане от електроенергийната система на страната на 3-5 хил. мегавата базови мощности, загуба на около 33 хил. работни места във въгледобива и още над 120 хиляди – в свързани индустрии. От промяната ще бъдат засегнати инсталации, които произвеждат повече от 40% от електроенергията в страната. Участниците в кръглата маса се съгласиха, че, за да се предотврати приемането на документа в този вид, е необходима консенсусна позиция на всички ангажирани органи и институции. В подкрепа на това Министерството на енергетиката ще организира на 27 март дискусия по темата, която трябва да съдейства за избистряне и отстояване на национално отговорна позиция в защита на конкурентоспособността на българския и европейския енергиен отрасъл. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 75
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 80
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 64
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 68
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 79
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.