« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Откриха каменен надпис на Цар Самуил, който обезсмисля тезата за античния произход на Македония

Откриха каменен надпис на Цар Самуил, който обезсмисля тезата за античния произход на Македония България Снимка: Shutterstock
В Охрид е била намерена част от каменен надпис, на който ясно се четат думите: „Цар Самодържец Самуил и българин”, съобщиха за „Фокус“ музейни работници. Откритието е било направено при укрепителни работи в района на разкопките на хълма Плаошник, където някога се е намирал Климентският университет и манастирът „Свети Пантелеймон”. Тежката и продължителна зима наложи някои укрепителни работи за защита на разкопките да се предприемат още в началото на март. Тогава именно е открита находката, заяви за „Фокус“ един от уредниците на местния археологически музей, който изрично пожела да не бъде споменато името му, за да няма проблеми с работата си. Според него най-вероятно става дума за дарствен надпис на Цар Самуил, който сигурно е продължил традицията на предшестващите го български царе Борис I, Симеон и Петър. Най-вероятно македонските власти изобщо нямат намерение да съобщят за находката, която до голяма степен обезсмисля напълно тезата за античния произход на Македония, която беше лансирана по време на 1-годишното управление на Никола Груевски, както и тезата, че Цар Самуил е бил самостоятелен владетел, който няма нищо общо с българската държава. http://www.manager.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 167
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 185
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 155
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 188
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 162
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.