Манолова предлага таван за таксите на ЧСИ

Да бъдат намалени таксите на частните съдебни изпълнители като сборът от всички, събирани от тях такси, да не може да е по-висок от размера на задължението. Това предлагат омбудсманът и граждански организации, които внасят предложения за законодателни промени, насочени срещу частните съдебни изпълнители, банките и монополите. Манолова показа жалба от една гражданка от Пловдив с две деца, чийто апартамент в края на миналия месец е продаден на публична продан. "Тези случаи са достатъчно красноречиви, заради което да внесем пакет от законодателни предложения“, заяви Манолова. Да бъдат намалени таксите на частните съдебни изпълнители /ЧСИ/ като сборът от всички, събирани от тях такси, да не може да е по-висок от размера на задължението, предлага омбудсманът. Длъжникът да се освобождава от такси, когато плати доброволно в срока за изпълнение, предвиждат още текстове от внесените в НС от националния защитник, граждански организации и адвокати предложения за поправки в ГПК. Сега за дълг от 50 лв. минимумът, от който започват таксите на ЧСИ, е 108 лв. плюс таксата, която е пропорционално такса печалба. Така задължението може да нарасне с хиляди левове, разясниха адвокати. Предвижда се длъжниците да могат да платят, без да стигат до частен съдебен изпълнител (ЧСИ), както и да обжалват оценките на недвижимите имоти. В повечето случаи, отбеляза Манолова, става дума за продажба на имотите им на доста занижени цени. Вносителите на промените в ГПК предлагат също корекция на несеквестируемия доход, който не е променян от 2008 г., за да може длъжникът да има средства за съществуване. Те са предвидили и да отпадне възможността за бързо снабдяване с изпълнителен лист от страна на банките. По-балансираното решение е да се даде възможност на длъжниците да избират между съдебен процес, който може да е дълъг и да ги натовари финансово повече, и бърза процедура, посочи Мая Манолова, цитирана от БТА. Тя предупреди, че частните съдебни изпълнители вече стягат редиците за отпор, ако текстовете бъдат приети. Затова омбудсманът изпреварващо внася днес в НС и доклада за работата си през 2016 г., в който е отбелязано, че само за дванайсетте месеца в институцията са постъпили над 4600 граждански жалби. Сега трябва да видим чии интереси защитават депутатите, коментира още Мая Манолова. В предложенията има и промени, свързани с института на призоваването, защото сега гражданите биват осъждани, без изобщо да знаят. Част от злоупотребите със записи на заповед са възможни поради пропуски в регламентирането именно на призоваването, разясни Манолова. По-драстичният вариант е пълно премахване на призоваването чрез залепване на обявления, в случаите когато става дума за неприсъствени решения и за заповедни производства, смята тя. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 86
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 81
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 87
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 391
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 363
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.