« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Камено инвестира в нови носии за танцьорите от ТА „Здравец”

С пълно мнозинство общинските съветници от Камено решиха да отпуснат бюджет за закупуване на нови сценични костюми за фолклорния ансамбъл „Здравец” към местното читалище „Просвета – 1927”. Идеята е всяка година общината да финансира нуждите на танцьорите, които са известни в цялата страна, имат и много международни участия. През последните години от Читалището са били принудени да вземат костюми под наем за мащабните участия. През настоящия месец ансамбълът получи покана за участие на 48-мия Международен фестивал в град Яш в Румъния, който ще се проведе от 25 до 29 юли. Миналата година фолклорен танцов ансамбъл „Здравец” празнува 30-годишен юбилей. Спектакълът „Туй що не гасне” предизвика гръмки овации, а в него участия взеха и най-малките танцьори с ръководител Димитринка Бакалова, която създава и показва красота по сцените на България и Европа. Бакалова е възпитала стотици танцьори, носителката на „златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. ТА „Здравец” е създаден преди 30 години. Той е носител на идеите и продължава традициите на Каменския ансамбъл за народни песни и танци с ръководител Петър Бакалов, основан през 1944 година. През всички тези години той има своето достойно място в културния афиш на страната и чужбина. ТА „Здравец” непрекъснато развива и задълбочава връзката между съвременното изкуство и корените на българския фолклор. Репертоарът е изграден от танци впечатляващи с неповторимия си и оригинален стил. Концертите по блестящ начин разкриват българските фолклорни традиции. Изпълненията на танцьорите се отличават с изключителна артистичност. Над 250 възпитаници са минали през ансамбъла, като всеки от тях се е посветил на танцовото изкуство от 10 да 12 години и е оставил ярка диря в развитието на ансамбъла. Едни от първите танцьори са Коста Стамов, Младен Урумов, Надя Димитрова, Румен Андреев, Иво Ганев, Атанаска Димитрова и др. НЧ"Просвета-1927" има действащи филиали в с. Кръстина, с. Винарско, с.Трояново, с. Ливада, с. Тръстиково и с. Полски извор. Миналата година Общината инвестира в закупуването на нови костюми за кукерите, които са едни от най-атрактивните в страната. Местният парламент също така днес прие отчета за събираемостта на местните данъци и такси през 2016 г. Община Камено продължава да бъде първенец в страната по събираемост на данъците. През годината са изпратени 721 покани за доброволно плащане, написани 255 акта, постигнати са 48 споразумения, а 19 длъжника са дадени на частни съдебни изпълнители. От писмо на Министерството на финансите става ясно, че Община Камено е една от 16-те общини със строга финансова дисциплина и високи показатели.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 151
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 165
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 139
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 169
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 146
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.